Kinijos ateitis

Ekonomika ir pinigai, Krizė, globalizacija

Klausimas: Kokią globalios krizės akivaizdoje jūs matote Kinijos ateitį?
Atsakymas: Kinija šiandien yra dinamiškiausiai besivystanti globalios pasaulinės ekonomikos dalis. Iš jos kapitalas neatitraukiamas, tačiau jos vystymosi sulėtėjimas yra neišvengiamas. Nors atrodo, jog Kinija krizę jaučia mažiau nei kitų šalių ekonomikos. Juk Kiniją saugo stipri politinė valdžia, uždara vidinė rinka, stipri vietinė valiuta, pigi darbo jėga, silpni ryšiai su tarptautine fondų sistema. Taip pat tarptautinio nuosmukio fone Kinijoje atsiveria vidinio augimo ir vartojimo didėjimo galimybės.
Kinijos premjeras Ven Dziabao (Wen Jiabao) apie būtinybę keisti pasaulio finansinę sistemą spalio 26 d. baigiant Azijos ir Europos viršūnių susitikimą Pekine kalbėjo: „Reikia reformų, kurios padėtų sukurti teisingą ir efektyvią globalią finansinę architektūrą“.
Kinija, skirtingai nei kitos šalys, išskyrus JAV, rūpinasi mokslinių kadrų ruošimu. 500 000 kinų studentų mokosi ne Kinijoje, 200 000 iš jų – JAV. Vadinasi, be Kinijos ir JAV XXI amžiuje niekas nesugebės sėkmingai vystyti mokslinės-techninės bazės.
Bet tam, kad taptų XXI amžiaus supervalstybe daugiapolėje pasaulio sistemoje, kad kiniškos prekės turėtų paklausą, turint omenyje, kad šalies ekonomika sukurta remiantis tiesioginėmis tarptautinėmis investicijomis, šalis turės suprasti būtinybę integruotis į vieningą pasaulinę civilizaciją. Būsima tarpusavio santykių sistema nori nenori turės pasikeisti pagal Gamtos valią ir tapti harmoninga, susieta, iš tiesų integrali bei globali kaip vienas organizmas. Senovės kinų filosofija pasaulį taip pat mato būtent tokį!

Komentarų nėra

Komentarai


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/kabala/domains/laitman.lt/public_html/wp-content/themes/disciple/comments.php on line 96

Leidžiamos HTML žymės: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>