Klausimas, kuris išaiškina žmogaus „Aš“

Krizės sprendimas

Iš pamokos pagal Baal Sulamo straipsnį „Valios laisvė“
2009 m. kovo 6 d.

Klausimas: Sakoma, kad šio pasaulio lygmenyje žmogus neturi pasirinkimo laisvės. Tačiau aš nesijaučiu suvaržytas. Man atrodo, kad esu laisvas!

Tai nesvarbu, nė vienas gyvūnas nejaučia, jog jis nelaisvas. Kai šuo bastosi po gatve uostydamas ką ėsti, irgi galvoja esąs laisvas. Bet koks gyvas padaras, nuo paties primityviausio iki paties tobuliausio, jausdamasis egzistuojąs, taip pat jaučiasi ir laisvas. Nė viena, net pati mažiausia skruzdėlė arba mažytis kūdikėlis nesijaučia nelaisvas. Tiktai jei imsi jį varžyti, neleisi vystyti noro, jis  pajus, kad kažkaip jį valdai.
Bet paprastai  – ne. Vaikštau kokioje nors atviroje vietoje, niekas manęs nevaržo – jaučiuosi visiškai laisvas. Ką reiškia būti laisvu? Niekas nevaldo mano norų. Taip aš jaučiu ir todėl manau, jog esu laisvas.
Tačiau staiga žmogus ima jausti, kad jo gyvenimas sprūsta iš rankų. Jis pradeda abejoti: ar galiu kažką nuveikti šiame gyvenime? Kada nors, galbūt rytoj arba po kažkiek metų numirsiu – ar kas nors liks po manęs? Noriu suprasti, kokia mano gyvenimo prasmė?! Juk vis tiek kiekviena akimirka, kol dar gyvas, dar nemiręs, virsta kančia, nes suvokdamas, jog gyvenimas kada nors baigsis, negaliu šiaip sau pragyventi šią dieną.
Negaliu užsimiršti ir nuolat nusigerti! Žiūriu į savo gyvenimą ir matau, kaip slenka akimirka po akimirkos. Ne, nenoriu jos pagauti, sustabdyti… Bet turiu suvokti prasmę: kam, kodėl ir kas su manimi vyksta?!
Yra daugybė klausimų, kurie verčia žmogų ieškoti šio gyvenimo šaknies. Ir tada atskleidžiame, jog gyvenimo šaknis – Jėga, kuri mus sukūrė.
Tačiau kaip šią šaknį pasiekti? Tai padarysiu, jei atskleisiu savo „Aš“! Kas tas mano „Aš“? Tai ir yra tikrojo klausimo apie gyvenimo prasmę (kam gyvenu?) šaltinis. Būtent šis klausimas ir išaiškina asmenybę, juk tokiu atveju klausiu apie save patį, o ne apie kažką pašalinį, kas šmėžuoja kažkur aplink.
O jeigu klausiu apie patį save, tai kartu su savuoju „Aš“ atskleidžiu tą, kuris sukūrė šią asmenybę. Todėl man taip svarbu tai atskleisti.

Komentarų nėra

Komentarai


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/kabala/domains/laitman.lt/public_html/wp-content/themes/disciple/comments.php on line 96

Leidžiamos HTML žymės: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>