Protas turi remtis jausmais

Dvasinis darbas

Aiškindamas knygą „Zohar“ kabalos terminais, Baal Sulamas norėjo, kad vystytųsi ne mūsų protas,  o  siela.
Tai problema, nes kabalistinė kalba labai tiksli ir logiška, mokslinė ir sausa, ir yra pavojus, kad žmogus ja susivilios.
Ypač tai aktualu mūsų laikais, kai egoizmas stipriai išsivystęs (o jis remiasi žemiškuoju protu), todėl šiuolaikinis žmogus linkęs ieškoti mokslinio paaiškinimo, o ne bandyti pajusti Aukštesnįjį savo ištaisytuose noruose. Vadinasi, gaudamas paaiškinimą, žmogus rizikuoja pakliūti į netyros jėgos (klipa) pinkles.
Juk jeigu jis viską priims pernelyg racionaliai ir vykstančius reiškinius pradės aiškinti, nesiedamas to su savo pojūčių ištaisymu, jis nesieks dvasinio pasistūmėjimo, o pasitenkins žemiškojo proto lygmens aiškinimu. O tai stabdys jo dvasinį vystymąsi.
Be to, jis gali supainioti ir tuos, kas nesupras, jog už gražių žodžių nėra jokio dvasinio tobulėjimo, tik abstrakčios žinios.
Todėl mano mokytojas Rabašas vedė pamokas taip, kad mokiniai išeidavo sutrikę ir nesuprantantys, –jie nesiekė gauti išgrynintų žinių, o laukė, kada pajus skaitomą medžiagą.
Bet yra ir kitas dėstymo būdas, kai mokinys džiaugiasi po pamokos, kad gavo kažkokių žinių ir geba viską gražiai susieti į vieningą pasaulio vaizdą.
Tai du visiškai skirtingi būdai. Tačiau gyvenimas viską sustatys į savo vietas – pasaulinė krizė, kančios, problemos, egoizmo vystymasis privers nusivilti mokslu.
Žmonės taps išmintingesni – juk kokia nauda iš abstraktaus žinojimo, kuris neišsprendžia mano problemų. Turiu atskleisti dvasinį pasaulį ir pajusti jį, o ne kurti teorijas iš to, kas išdėstyta knygose. Tik kai protas auga per jausmus, įmanoma atskleisti tikrąją gamtą, Kūrėją.
Nes kai vietoje tikro dvasinio darbo vystomas tik protas, tuomet tai vadinasi: „Daugiau proto nei veiksmų“ („chochmato merube mi maasav“), ir tai stabdo žmogaus dvasinį vystymąsi.
Jis lieka postringauti visiškoje tamsoje, nejausdamas to, apie ką kalba. Todėl kiekvieną noriu apsaugoti nuo susižavėjimo abstrakčiais komentarais ir linkiu siekti tik ištaisymo, realaus atskleidimo.

Daugiau šia tema skaitykite:

„Atverti save Šviesos poveikiui“

„Įsigilinti į kabalos mokslą“

„Į visus klausimus atsako Šviesa“

Komentarų nėra

Komentarai


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/kabala/domains/laitman.lt/public_html/wp-content/themes/disciple/comments.php on line 96

Leidžiamos HTML žymės: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>