Pasitikėk tuo, ką sako širdis

Mokytojas ir mokinys

Klausimas: Kaip galima įsitikinti, kad tavo kabalos mokytojas – tikras kabalistas, jei reikia vadovautis tikėjimu aukščiau žinojimo?
Atsakymas: O kaip tu gali remdamasis savo žinojimu patikrinti, kiek jis pakilęs, kabalistas jis ar ne?
Kas tu toks, kad sugebėtum tai patikrinti? Kokiais instrumentais, kokiais matais matuosi?
Gal žiūrėsi pagal tai, kaip gerai jis išmano teoriją ir „Mokymą apie dešimt sfirot“? Tačiau visi pamena Baal Sulamo pasakojimą apie „kabalistus“, kuriuos jis sutiko atvykęs į Jeruzalę.
Jie puikiai žinojo visus Ari veikalus ir mintinai mokėjo visą knygą „Zohar“. Galėjai pasakyti bet kurio sakinio pradžią ir jie galėjo pratęsti iki skyriaus galo.
Tačiau ar tai įrodo, kad jie buvo kabalistai, pasiekę dvasinį pasaulį? Tai tiesiog tarsi kompiuteris su gera atmintimi.
Kaipgi tada tikrinsi, juk neturi jokių tam reikalingų instrumentų! Jei ne pagal teorines žinias ir mokėjimą gražiai tai aptarinėti, – tai daugiau kriterijų iš viso nėra.
Juk dvasingumas – tokiose savybėse, kurių tu neturi, ir nėra galimybės patikrinti, ar kitas jas turi.
Be to, kabalistas gali slėptis. Net tarp dviejų kabalistų vienas gali taip pasislėpti, kad kitas jo nesupras ir nepajaus.
Todėl neturime jokios galimybės patikrinti kitą žmogų – tik širdimi.
Turi atskleisti sau savo širdį, kad niekur sau neveidmainiautum, ir tada patikrinti: ar esi pasiruošęs eiti paskui šį žmogų, dėl nieko neapgailestaudamas ir neprievartaudamas savęs, nekovodamas su abejonėmis.
Nors gali būti, kad yra dalykų, su kuriais nesutinki, – tačiau eini jų patikrinti.
Tau gali nepatikti, kaip jis moko ar išoriškai elgiasi, bet esi pasiryžęs patikrinti, kokiais principais jis vadovaujasi ir kodėl taip daro.
Pats turi tai patikrinti, niekas negali tau pasakyti. Juk kuo čia gali patikėti? Tai vienas ir tas pats: ar tikėti tuo žmogumi, ar tuo, kas apie jį kalba.
Kieno žodžiu gali pasitikėti? Pasitikėti kažkuo, reiškia patikėti tikėjimu aukščiau žinojimo, kad jis pasiekęs dvasinį pasaulį ir žino, ką šneka.
Todėl tik širdis gali žmogui patarti. Sakoma, kad „Žmogus mokosi tik ten, kur linksta jo širdis“.
Tačiau reikia iš tikrųjų išsiaiškinti, ko nori tavo širdis, ir nepasiduoti jokių kitų nuomonių įtakai. Pasitikėk savo pasirinkimu…

Ištrauka iš 2010-06-13 d. pamokos pagal Rabašo straipsnį

Komentarų nėra

Komentarai


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/kabala/domains/laitman.lt/public_html/wp-content/themes/disciple/comments.php on line 96

Leidžiamos HTML žymės: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>