Kabalistai apie kūrimo tikslą, 12 dalis

Baal Sulamas, Kabalistiniai šaltiniai

Brangūs draugai! Prašau užduoti klausimus šių didžiųjų kabalistų citatų temomis. Pažadu į juos atsakinėti.

Pastabos skliausteliuose – mano.
Kodėl Kūrėjas mums užkrovė kūrinio naštą?
Pirmoji taisyklė, kurią žinome apie Kūrėjo ketinimą, sako, kad Jis, norėdamas visiems egzistuojantiesiems suteikti malonumą, siūlo priimti Jo teikiamą gėrį. Bet, kad šis gėris būtų tobulas, jį reikia gauti teisėtai, o ne kaip malonę, – kad nekankintų gėda, kaip valgančiųjų svetimą duoną.
O kad kūriniai valgytų užtarnautą duoną (taptų nepriklausomi, ne kūriniai, o tokie, kaip Jis), Jis sukūrė (specialiai jiems) tokį (Jo sugadintą) pasaulį, kad būtų ką taisyti, nors Jam šito ir nereikia, tačiau dėl šio ištaisymo (kurį jie atlieka patys) – taptų verti (taptų savarankiškais, tokiais, kaip Jis).
Ramchalis, „Klalei Pitchei Hochma ve-Daat“ (Klal 1)

Štai šis principas: Aukščiausiasis susilaikė, tiksliau, sulaikė savo gebėjimą kurti (tobulumą), ir sukūrė ne pagal savo jėgas (tobulą kūrinį), o taip, kaip norėjo ir  sumanė, todėl (tyčia, didelėmis pastangomis apribojęs Save, Savo tobulumą, Savo pasireiškimą) padarė kūrinius netobulus, kad jie (turėtų galimybę) papildytų save patys (iki tobulumo, iki Jo lygmens, panašumo į Jį).
Tada (jų pačių pasiektas) tobulumas taps (užtarnautu) apdovanojimu už (jų) darbą, atliktą jo siekiant. Ir visa tai (Kūrėjo sukurtas blogis ir galimybė jį ištaisyti į gėrį) kyla tik iš Jo noro suteikti (kūriniams) tobulą gėrį.
Ramchal. Daat Tvunot, 28.

Daugiau šia tema skaitykite:

„Kabalistai apie kūrimo tikslą, 11 dalis

„Kabalistai apie kūrimo tikslą, 10 dalis

„Kabalistai apie kūrimo tikslą, 9 dalis

Komentarų nėra

Komentarai


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/kabala/domains/laitman.lt/public_html/wp-content/themes/disciple/comments.php on line 96

Leidžiamos HTML žymės: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>