Gyvenimas – tai pokyčiai

Realybės suvokimas

Klausimas: Kaip galima suvokti tikrąją tikrovę, jeigu „tyrinėtojas“ visą laiką keičiasi ir pasikeičia visi jo matavimo instrumentai?
Atsakymas: Koks skirtumas, ar aš tyrinėju pasaulį, kuris visą laiką keičiasi, kai aš nesikeičiu, ar pasaulis pastovus, o aš visą laiką keičiuosi? O jeigu nekinta nei tas, nei kitas, išvis negalėsiu nieko pasakyti apie pasaulį, nes neturėsiu matavimo priemonių, įrankių. Juk matavimas galimas tik tarp dviejų kintančių parametrų, remiantis jų tarpusavio santykiu.
Aš matuoju kažkokį santykį tarp jų, ir jis tampa man matavimo vienetu. Vadovaudamasis šiuo atskaitos tašku, matuoju visa kita.
Yra du vienas kitam nelygūs parametrai – du taškai erdvėje. Aš išmatuoju tarpusavio santykius, apibrėžiančius jų skirtumus, ir priimu juos kaip atskaitos tašką: tarkime, temperatūros laipsnis arba 10 cm. Remdamasis šiuo atskaitos tašku dabar matuoju visus kitus reiškinius.
Aš pradėjau nuo to, kad radau kažkokį skirtumą ir juo remdamasis ruošiuosi išmatuoti visus kitus skirtumus tarp savybių, jėgų, vietų erdvėje, norų. Visada matuoju skirtumus, pokyčius, nesvarbu, tarp ko jie yra. Jeigu nėra pokyčių, tai nėra ką matuoti, aš tiesiog prarasčiau visus pojūčius.
Jeigu dabar nevyks jokių pokyčių, pasaulis manyje sustings, numirs, aš prarasiu visą supratimą, suvokimą, pojūtį – tarsi nieko nebūtų.
Visas mūsų gyvenimas nėra kažkokios būsenos pajautimas, o pojūtis pokyčių, pereinant iš vienos būsenos į kitą. O jeigu pokyčiai tarp būsenų vadinami gyvenimu, išeina, kad man gali būti dvi gyvenimo formos: viena – kai gyvenimas keičiasi išorėje ir kita – kai pokyčiai vyksta manyje.
Jeigu manau, kad gyvenimas vyksta ir keičiasi ne manyje, tai vadinama gyvenimu šiame pasaulyje. Gyvenimas, kuris keičiasi manyje, vadinamas dvasiniu, ateities pasaulio gyvenimu. Tačiau visada gyvenimas yra pokyčiai, viskas priklauso tik nuo to, kur aš juos matau.

Iš 2011 m. gegužės 10 d. pamokos pagal „Mokymą apie dešimt sfirų

Komentarų nėra

Komentarai


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/kabala/domains/laitman.lt/public_html/wp-content/themes/disciple/comments.php on line 96

Leidžiamos HTML žymės: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>