Penklinė viena – melodijos skirtingos

Egoizmo vystymasis, Krizė, globalizacija

Visi mes skirtingi. Kūrėjo sukurtas noras mėgautis daugiapusis ir sudėtingas. Kiekvieno žmogaus 613 norų deriniai skirtingi – taip Kūrėjas atskyrė mus, ir mes susidūrėme su didele problema: esame nepanašūs vienas į kitą.
Niekas negali suprasti kito, palyginti savęs su kitu, pajausti, pamatyti tą patį, ką mato kitas. Kiekvienas unikalus, kiekvienas turi savo pasaulį, ir šis pasaulis niekada nesutampa su kito pasauliu, nes kiekviename žmoguje norai skirtingai derinasi ir kombinuojasi.
Iš tų pačių natų kiekviename iš mūsų susideda skirtinga melodija, vienos paletės spalvos kiekviename iš mūsų piešia savo paveikslą.
Todėl nesame pajėgūs nustatyti idealią lygybę, nes nuo pat pradžių skiriamės vieni nuo kitų. Kokiu bendru kriterijumi galėtume pasinaudoti?
„Tegul kiekvienas gauna tai, kas jam priklauso“, − sakome mes. Labai gerai. „Ir tegul kiekvienas duoda tai, ką sugeba duoti, o mes apskaičiuosime lyginamąjį koeficientą“. Puiku. Tačiau ar galime šiais principais pagrįsti žmonių visuomenę? Argi įmanoma, kad kiekvienas gautų pagal savo poreikius ir duotų pagal savo galimybes, pagal lyginamąjį apskaičiavimą?
Juk mūsų norai ne tik skirtingi – jie dar ir egoistiniai. Kaipgi tai įgyvendinsime realybėje? Kita kalba, kai motina kiekvienam vaikui gamina tai, ką jis mėgsta, be to, reikiamą kiekį, o už tai reikalauja tik šypsenos arba „ačiū“, nes supranta, jaučia, kaip gali atsiliepti jos vaikai. Tačiau mes visi gyvename egoizme, ir kiekvienas nori gauti daugiau. Žvelgdamas į kitus žmogus nori praryti ir juos – jam atrodo, kad jie turi jam trūkstamus malonumus, ir pavydas didina norą.
Jeigu ne mūsų egoizmas, susigyventume vieni su kitais. Jį anuliavę sugebėtume sutikti, kad kiekvienas gautų pagal poreikius ir duotų pagal gebėjimus. Problema slypi būtent egoizme, kuris reikalauja daugiau nei būtina ir neleidžia mums nusileisti, kažką duoti kitiems.

Iš 2011 m. gegužės 15 d. pamokos pagal straipsnį „Taika pasaulyje“

Daugiau šia tema skaitykite:

Tokie skirtingi…

Sveikos visuomenės paslaptis

Peizažas pro greitojo traukinio langą

Komentarų nėra

Komentarai


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/kabala/domains/laitman.lt/public_html/wp-content/themes/disciple/comments.php on line 96

Leidžiamos HTML žymės: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>