Kuo pakeisime piniginį ekvivalentą?

Krizė, globalizacija

Klausimas: Laikraščiuose rašoma, kad teroristas, įvykdęs siaubingą nusikaltimą Norvegijoje, mėgo žiaurius kompiuterinius žaidimus ir laidas apie serijinius žudikus. Kodėl pasaulyje nesupranta tokio paprasto, banalaus dalyko: šiuolaikinė žiniasklaida pati kuria šiuos žudikus, įdeda jiems į galvas psichopatines mintis. Juk tai taip akivaizdu…
Atsakymas: Pasaulį valdo tie, kurie moka uždirbti pinigus. Jie valdo teismus, mokymo ir auklėjimo sistemas, vyriausybes. Uždirbdami pinigus, jie visai nenori nutraukti machinacijų. Jiems paranku kurti geltonąją spaudą ir sensacijas, kurios tik mulkina žmones. Jiems paranku rašyti apie teroristus ir klausytis teroro aukų, kad galėtų jų dėka uždirbti. Jiems naudinga gaminti ir parduoti kuo daugiau ginklų, palaikant pasaulyje karo židinius ir konflikto zonas. Jiems naudingi išskirtiniai reportažai apie tragedijas ir katastrofas.
Jiems niekas nerūpi, kiekvienas tik nori užsidirbti. Vienas gamina ir parduoda ginklus, kitas organizuoja pasiklausymą ir medžiagos surinkimą, kad galėtų tą informaciją parduoti, net jeigu ji šokiruojanti ir netinkama viešinti visuomenei.
Už visų tokių dalykų yra pelnas, kažkieno grynasis pelnas. Žmones, gaunantys šį pelną, valdo masinio informavimo priemones, vyriausybę, komerciją ir galop mūsų pasaulis atrodo toks, koks yra dabar.
Juk jame gyvena daugybė žmonių, kurie masto tik apie pinigus. Nieko kito jie nejaučia. Ir esmė ne cinizmas – cinikas kaip tik supranta, kad egzistuoja kažkas daugiau, tačiau niekina tai. O kitų sąskaita siekiantis naudos žmogus nieko neniekina – jis tiesiog neturi apie tai supratimo, jo suvokimo spektras labai siauras, jis pasinėręs į vieną veiklą ir niekas daugiau jam neegzistuoja.
Todėl tokie žmonės labai stiprūs. Juk jie turi tik vieną norą. Jei pelnui gauti reikia vyriausybės bendradarbiavimo – jie įsiskverbs į vyriausybę. Jei reikia kariuomenės – įsiskverbs į kariuomenę. Jei reikia policijos – įsiskverbs į policiją. Jei reikia pagrindinio laikraščio, kuriame bus rašoma tai, ko jiems reikia, – nusipirks laikraštį. Už užsklandos viskas priklauso jiems.
Tai štai, šiems žmonėms naudinga dabartinė aplinka ir jai diktuojami malonumai. Būtent šie žmonės formuoja visuomenės nuomonę, pasukdami ją žiaurumo, narkotikų, prostitucijos, teroro ir t. t. link. Nėra taip, kad vyriausybė yra silpna prieš juos – jie tiesiog veikia kartu.
Kalbama apie pinigus, o pinigai – jėga. Pamatysime, kaip dabar atsiskleis jų silpnumas. Bet kas juos pakeis? Būtina valiuta, vertybė, žmogaus indėlio ir sėkmės matas. Ką duosi žmonėms vietoj „žvangančių monetų“, kuriomis jie viską matuoja. Moneta – bet kokių pastangų atitikmuo ir kriterijus.
Štai ir paaiškės, kad mums reikalinga „dvasinė moneta“ − davimo, artumo Kūrėjui matas. Ja matuosime indėlius ir pelną. O visi materialūs dalykai bus tiek, kiek būtina pragyventi.
Kad taip nutiktų, pasaulis turi persiversti. Tiems, kurie šiandien stovi prie vairo ir valdo vyriausybes, ir kuriems svarbiausia – gaminti, kad pasipelnytų. Jiems teks nukristi nuo savo Olimpo arba išsitaisyti ir priimti naują „monetą“ atsiskaitymui.

Iš 2011 m. liepos 25 d. pamokos pagal straipsnį „Laidavimas“

Daugiau šia tema skaitykite:

Egoizmo aklumas

Popierėlis, vertas milijono dolerių

Į blogį – pro mikroskopą

Komentarų nėra

Komentarai


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/kabala/domains/laitman.lt/public_html/wp-content/themes/disciple/comments.php on line 96

Leidžiamos HTML žymės: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>