Krizė – ne ekonominė, o ideologinė

Krizė, globalizacija, Krizės sprendimas, Pasaulio problemos

Nuomonė (D. Stiglicas, Kolumbijos universiteto ekonomikos profesorius, Nobelio premijos laureatas): Kol kas vaistai krizei įveikti yra ekonomija ir privatizacija, bet jie tapo neveiksmingi Rytų Azijoje, Lotynų Amerikoje, o šiandien –  ir Europoje (Airijoje, Latvijoje, Graikijoje).
Alternatyva: ekonominio augimo strategija, palaikoma Europos Sąjungos ir Tarptautinio valiutos fondo. Tačiau finansinės rinkos (biržos) atstovai ir ekonomistai įsitikinę, kad pasitikėjimą atgaivins ir prie ekonominio augimo atves tik ekonomijos režimas.
Tačiau ekonomija neigiamai veikia ekonomikos augimą, skatina jos mažėjimą. Ir jei pastangos grįžti ir vėl paskatinti pasaulinės ekonomikos augimą neduos rezultatų, ekonomikos laukia katastrofa.
Deja, pasaulis ir toliau juda šia kryptimi.
Replika: Pasaulis ir toliau juda šia kryptimi – nes dirbtinis augimo stimuliavimas neturi prasmės, kaip ir ekonomija. Dirbtinai „stimuliuoti augimo“ negalima – senka resursai, kenčia ekologija, didėja atotrūkis tarp skurstančiųjų ir turtingųjų šalių ir žmonių. Negalima žadėti darbo visiems – jo bus vis mažiau. Priešintis tendencijai nėra prasmės – reikia ją suprasti. Todėl atsiranda trečioji kryptis:
Sprendimas slypi visuomenės skatinime kurti naują vidinio ryšio sistemą:
1. protingas vartojimas – paskirstymas, kiekvieno žmogaus aprūpinimas materialiai būtinais dalykais.
2. privalomas nuolatinis kiekvieno žmogaus auklėjimas ir švietimas, diegiant integralų pasaulio matymą (suvokimą): tarsi mokykla, kurioje kiekvienas žmogus nuolat mokytųsi egzistuoti naujame, integraliame, globaliai susijusiame pasaulyje.
3. kiekvieno žmogaus auklėjimas, ugdant naujo lygmens pasaulėjautą ir suvokimą.

Daugiau šia tema skaitykite:

Pažink pasaulį, kuriame gyveni

Mūsų pasaulis – Titanikas…

Globalus viduje

Komentarų nėra

Komentarai


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/kabala/domains/laitman.lt/public_html/wp-content/themes/disciple/comments.php on line 96

Leidžiamos HTML žymės: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>