Dramatiškoji ekonomika

Ekonomika ir pinigai, Krizė, globalizacija

Nuomonė (Duglas Jolker, Virdžinijos ekonomikos universiteto Ridžent profesorius, JTO darbuotojas finansinės krizės klausimais): Dabartiniai dramatiški įvykiai finansų rinkose patvirtina, kad tai ne įprasta ekonominė krizė, bet lemtinga visos postmodernistinės ekonominės sistemos krizė.
Šios sistemos pagrindas – manipuliacijos vartotojų sąmone ir apgailėtini spekuliatyvaus ekonominio elito interesai. Jai būdinga manipuliacijomis išpūsta prekių, paslaugų, valiutos, akcijų, kreditų kaina.
Dabartinė krizė – tai postmodernistinės visuomenės pasitikėjimo informacija krizė, kurioje žodis „tiesa“ tapo juokinga ir naivia kvailyste. Šios visuomenės pagrindas buvo visaapimanti apgaulė ir manipuliacijos.
Bet anksčiau ar vėliau iliuzinio, klaidingai sukonstruoto pasaulio tikrovė turėjo susidurti su sunkia ekonomine tikrove. Kai taip ir atsitiko, oro burbulų tvirtovės ėmė sproginėti. Žmonės ėmė suprasti, kad ekonomikoje, kurios pagrindas melas ir manipuliacijos, niekuo pasitikėti negalima. O visaapimančioje nepasitikėjimo situacijoje rinka ir ekonomika negali egzistuoti apskritai.
Ši ekonomika sukurta amžiaus viduryje, kai sparčiai ėmė vystytis manipuliacijos priemonės: TV, reklama, rinkodara, prekių ženklosklaida, MT, spekuliatyvios globalios finansų rinkos ir t.t. Jų darbo vaisius – sąmoningai iškreipta pasaulio tikrovė, netikrų vertybių sukūrimas, iracionalaus vartotojiško elgesio formavimas.
Jie mėgino įteigti, kad tiesa – tai žodžiai, kuriais tikima; kad interpretacija svarbesnė už tikrovę; kad tikrąsias vertybes kuria ne racionalūs žmonių poreikiai, o iracionalūs vaizdai ir simboliai.
Ši sistema atsirado praėjusio amžiaus viduryje, kai pramoninę ekonomiką ir pramoninę eksploataciją pakeitė manipuliacinė ekonomika.
Žmogus joje tapo eksploatacijos objektu ne tik kaip gamintojas, bet ir kaip įpirštų prekių vartotojas, ir kaip investuotojas į išpūstus finansinius institutus. Manipuliacijų aukomis tapo ištisos tautos ir šalys, kurios savo išteklius iškeitė į iliuzines, niekuo nepadengtas finansines priemones.

„Vaidinimas baigtas. Laikas vilktis kailinius ir grįžti namo. Apsidairė. Bet nei kailinių, nei namų nerado“ (V. Rozanovas apie „įprasto pasaulio“ krachą po 1917 metų revoliucijos).

Daugiau šia tema skaitykite:

Ekonomika – jau ne mokslas

Egoistinė globalizacija – neišgydo nei visuomenės, nei žmonių

Yra problemų, yra patarimų – sprendimo nėra

Komentarų nėra

Komentarai


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/kabala/domains/laitman.lt/public_html/wp-content/themes/disciple/comments.php on line 96

Leidžiamos HTML žymės: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>