Išeities iš šios aklavietės nėra

Krizė, globalizacija

Nuomonė (M. Leontjevas, analitikas, publicistas, „Rusijos auksinės plunksnos“ premijos laureatas, straipsnis „Išeities iš šios aklavietės nėra“): Ateities ekonomikos žlugimo algoritmas yra akivaizdus. Europa bus pirmoji, kadangi ji nepajėgi susitvarkyti su tokiais iššūkiais, nors Europos fiskalinė politika atsakingesnė nei Amerikos. Tačiau europietiškoji konstrukcija skirta ne krizei įveikti, ji buvo sukurta laimei.
Neįmanoma sinchronizuoti tokio kiekio įvairiausio lygio ekonomikų, sujungtų į vieną sistemą, elgsenos. Sinchronizuoti jas buvo galima, tik permetant pinigus iš vienos vietos į kitą. Pinigų perleidimo pasekmė – sistemos aktyvai tampa sistemos skolomis. Tai simetrinė schema. Galime paskelbti bankrotą Graikijai, tačiau aptiksime, kad žlugo Prancūzija ir Vokietija. Todėl, kad skolino Graikijai (Italijai, Ispanijai, Portugalijai, Airijai, Islandijai, Belgijai ir kitoms).
Toliau neišvengiamai žlugs JAV ir visas pasaulis. Ne paslaptis, kad amerikiečiai tiesiog piešia pinigus. Kartu jie paverčia į nieką visus pasaulio pinigus, kadangi visi pasaulio pinigai yra amerikiečių pinigai. Kitų pinigų pasaulyje nėra.
Išeities iš šios aklavietės nėra. Klausimas tik tas, kas bus pirmas, o kas antras. Nors tai, iš esmės, nieko nekeičia.
Norėdami išeiti iš krizės, turime suderinti pagrindinių pasaulio ekonomikų išlaidas su jų pajamomis. Makroekonomikos pusiausvyra bus atkurta bet kokia kaina – tai ir pamatysime.
Komentaras: Tačiau analitikas neanalizuoja toliau – neieško ekonomikos krizės priežasties ir tikslo. Juk ekonomika – mūsų prigimties, mūsų egoistinių tarpusavio santykių atspindys. Jeigu jų nepakeisime, negalėsime sukurti globalaus, integralaus ryšio, sinchronizuoti visų šalių ekonomikų, – dėl to iš pradžių patys turime pasiekti sinchronizaciją, t. y. abipusį mūsų visų bendro tikslo supratimą.
Kitaip tariant, tik susijungę Kūrėjuje suprasime, kaip sukurti integralią ekonomiką. Anksčiau mūsų protas ir savybės sukurti tokios sistemos negali.

Daugiau šia tema skaitykite:

Krizė – ne vaistas, o postūmis išsitaisyti

Ilgai lauktas liberalios pasaulinės sistemos žlugimas

Ekonomika – mūsų santykių kopija

Komentarų nėra

Komentarai


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/kabala/domains/laitman.lt/public_html/wp-content/themes/disciple/comments.php on line 96

Leidžiamos HTML žymės: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>