Mažas žmogaus žingsnelis – milžiniškas žmonijos žingsnis

Krizė, globalizacija

Norėdami atitikti gamtos integralumą, visose savo veiklos srityse turime vienas į kitą žiūrėti kitaip. Tegul tik šiek tiek, tegul vienu procentu, bet tai vyks visame pasaulyje, todėl sukels radikalių, labai didelių pasikeitimų į gerą.
Mes apskritai nepakankamai įvertiname mažus pasikeitimus. Pavyzdžiui, per 50 metų vidutinė pasaulio temperatūra pakilo 0,1 proc., o pažiūrėkite, kokias permainas tai sukėlė: tirpsta ledynai Aliaskoje bei kitose vietose, vandenyno lygis pakilo keliais centimetrais, klimatas keičiasi… Kažkoks menkas 0,1 proc., bet visame pasaulyje.
Tokiu pat būdu mažytį pasikeitimą kiekviename padauginsime iš milijardų sielų, kurios dar ir tarpusavyje susijusios tokiu pačiu mastu, ko nebuvo anksčiau. Tarp mūsų jau atsirado visuotinis artumas, todėl šis menkas žingsnelis pirmyn galiausiai atves prie labai didelių permainų, ir pasaulis neįtikėtinu būdu pasikeis.
Juk vykstančių procesų mastai labai dideli. Todėl ši maža permaina lems daugybę pasikeitimų mūsų gyvenime. Tarpusavio įtakos sąlygomis kiekvienas daro poveikį visiems, nes visi mes susiję viename tinkle: mintimis, norais, planais ir t. t. Apie tai juk kalba ir mokslininkai. Galiausiai mūsų mintys ir norai suartėja ir įsijungia vieni į kitus.
Tai sukuria žmonijai visai kitą teritoriją, gyvenimo platformą. Kartu mes, žmonės, visi veikdami kiekvieną ir kiekvienas visus, dauginame savo pasikeitimus. Maža permaina kiekviename dauginasi iš septynių milijardų, o septyni tarpusavyje susiję milijardai veikia kiekvieną tiek pat kartų stipriau. Čia susidaro ypatinga progresija – kaip vis didėjantis sniego kamuolys. Tarytum įjungiame variklį, kurio apsukos dėl mūsų tarpusavio ryšio didėja geometrine progresija.
O juk žmonės yra aukščiausioje gamtos pakopoje. Mums būdinga minties jėga, noro jėga viršija visus kitus faktorius. Labiausiai paslėpta jėga visada yra didžiausia. Ši žmogaus pakopos jėga visada yra aukščiau negyvosios, augalinės ir gyvūninės prigimties. Todėl savo pasikeitimais veikiame viską, kas mus supa. Rezultatai neapsiriboja vien tik žmonių visuomene – besikeisdami atvedame prie pusiausvyros visas pasaulio jėgas.
Tada susireguliuos temperatūra, nurims įvairūs gamtos reiškiniai, išsispręs energijos deficito bei senkančių gamtos išteklių problema. Visur, kur šiandien patiriame nesėkmes, pajusime permainas ir pasieksime sėkmę. Juk kartu kuriame pusiausvyrą visoje gamtos sistemoje, kuri yra viena visuma.
Todėl ne šiaip sau norime truputį pasilengvinti gyvenimą. Jeigu laikaisi gamtos dėsnio savo lygmenyje, tai būdamas žmogumi, esančiu aukščiau už visus kitus gamtos lygmenis, veiki juos visus. Kaip rašo Baal Sulamas, visa gamta kyla ir leidžiasi kartu su žmogumi. Ji neturi pasirinkimo laisvės, kad galėtų judėti pusiausvyros link, tik žmogus, išderinęs pusiausvyrą, gali dabar viską subalansuoti ir suvienyti. Todėl visa žemiau esanti gamta prisitaiko prie jo – ši sistema tik palaiko mūsų žmogiškąją sistemą.

Iš 2011 m. liepos 7 d. pokalbio apie naują knygą.

Daugiau šia tema skaitykite:

Pusiausvyra visuomenėje

Ateities visuomenės globali sistema

Aplenkiant gamtą

Komentarų nėra

Komentarai


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/kabala/domains/laitman.lt/public_html/wp-content/themes/disciple/comments.php on line 96

Leidžiamos HTML žymės: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>