Euras neturi galimybių išlikti

Krizė, globalizacija

Nuomonė (E. Vasylčiuk, Ekonominių tyrimų institutas prie Miuncheno universiteto): Euro kaip bendros valiutos pozicijos buvo pakirstos dar per 2008–2009 m. krizę, kai jis galėjo išlikti tik poroje su Amerikos doleriu. Dabar tokios apsaugos nėra: iš vsuotinių skolų doleriui naudingiau kapstytis vienam.
Tiesą sakant, euro niekas nė neklausia. Investuotojai paprasčiausiai bėga prie JAV iždo obligacijų, Anglijos ir Vokietijos vertybinių popierių, aukso. Priežastis paprasta: per likusius 2011m. Europos centriniam bankui reikės padengti 260 mlrd. eurų italų ir ispanų skolos. Tokių pinigų pasaulyje esamu momentu nėra: visi, įskaitant JAV, susirūpinę savų balansų gelbėjimu.
Jeigu pasaulinė ekonomika paklius į antrą krizės bangą, bendrai Europos valiutai išlikti nebus galimybių. Nacionalinės skolos, iš esmės, nacionaliniai pinigai – turi skirtingą kainą. Klausimas tik toks, kuri iš šalių pirmoji nuspręs paskelbti apie nuosavos nacionalinės valiutos reinkarnaciją. Išvengti nemokumo ar bankų krizės Europa praktiškai jau nebeturi šansų.
Komentaras: Sujungusi save įsipareigojimais, bet neapgalvojusi savo susijungimo ideologinės platformos, ES nuo pat pradžių pasmerkė save greitai mirčiai viso pasaulio akyse. Išsigelbėjimas įmanomas, bet su sąlyga, kad nepaisant istorinių ir kultūrinių skirtumų bus greitai pasukta prie integralaus europiečių auklėjimo. Bet kas išgirs šį silpną balsą toje dykumoje!

Daugiau šia tema skaitykite:

Europai grasina pabaisos

Vokietija: ES gelbėjimo projektas

Ar Europa linki sau mirties?

Komentarų nėra

Komentarai


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/kabala/domains/laitman.lt/public_html/wp-content/themes/disciple/comments.php on line 96

Leidžiamos HTML žymės: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>