Be prievartos ir apribojimų

Auklėjimas, vaikai

Klausimas: Svarbi integraliojo auklėjimo kurso dalis yra racionali ekonomika arba nuosaikaus vartojimo ekonomika. Kas tai yra, kuo ji pagrįsta?
Atsakymas: Mes jau kalbėjome apie tai, kad integralioje visuomenėje nėra jokios prievartos ir jokių apribojimų. Egzistuoja tam tikros visuomeninės nuostatos, į kurias atsižvelgdamas pasirenki tai, kas tau patinka, ko tu nori: maistą, namus, drabužius, saugumą, medicininę priežiūrą, švietimą ir t. t. Išskyrus auklėjimą, kuris yra visiems privalomas.
Dėl pastarojo egzistuoja absoliučiai aiškus spaudimas, sakyčiau, prievarta, visiems, bet ne iš žmonių visuomenės, o iš gamtos. Mes tiesiog imame turimus duomenis ir juos realizuojame, kad būtų patogu egzistuoti.
Kas dėl visų mažų poreikių, tai pagal mūsų visuomeninį išsivystymą privalome tarpusavyje diskutuoti, ką laikome būtinu, o ką – ne. Čia yra ko pasimokyti, tarp kitko, iš kibucininkų – jie tai labai įdomiai organizuoja. Ar iš tikrųjų žmogui nereikia nieko asmeninio, ar atvirkščiai, jam reikalingas savas garderobas?
Žinoma, kiekvienas išsirenka tam tikrą produktų rinkinį, kuris jam tinkamesnis, naudingesnis, atitinka jo skonį. Niekas nieko neprivers maitintis tuo pačiu maistu. Tačiau, iš principo, visi tie dalykai, drabužiai, daiktai, butai ir t. t. yra standartiški.
Jeigu žmogus užsiima intensyviu vidiniu vystymusi, praktiškai sumažėja jo domėjimasis visais būtinais kūniškais, fiziniais poreikiais, ir jis nebenori papildomai prisipildyti, pasisotinti kažkokiais ypatingais skoniais, atspalviais. Jam visa tai tampa nesvarbu, kaip ir mokslininkui, įsigilinusiam į savo tyrinėjimus ir vilkinčiam nudėvėtą kostiumą, nes jam jis neturi jokios reikšmės. Kažkur pavalgė – ir gerai, – svarbiausia, kad gali toliau dirbti.
Visuomenė nuolat atlikinės tyrimus, kad nustatytų optimalų gerovės lygį, kuris kiekvienam žmogui nebūtų nei pernelyg aukštas, nei per žemas.
Integralioje visuomenėje kiekvienas ras visa, kas yra būtina jam, arba sandėliuose, arba bus organizuota milžiniška privežimo, dalijimo ir pristatymo sistema.

Iš 2011 m. gruodžio 12 d. pokalbio apie integralųjį auklėjimą

Daugiau šia tema skaitykite:

Integralusis auklėjimas = laisvė

Integralus auklėjimas – žaibiškas procesas

Ateities spindulys nūdienos tamsoje

Komentarų nėra

Komentarai


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/kabala/domains/laitman.lt/public_html/wp-content/themes/disciple/comments.php on line 96

Leidžiamos HTML žymės: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>