Tokia, kokia dabar, ES ateities neturi

Krizė, globalizacija

Nuomonė: ( M. Chazinas, ekonomistas): Įdomiausia pasirodė Lenkijos finansų ministro J. Rostovskio prognozė: „Europos elitas turi nuspręsti, ar jie nori, kad euras išliktų, − jeigu ne, tai turime ruoštis eurozonos išformavimui.
Išeitis paprasta: arba solidarumas, arba Europos žlugimas“. Arba Vokietija prisiima asmeninę atsakomybę išmokėti beveik visas visų Europos Sąjungos valstybių skolas bei tampa atsakinga už pragyvenimo lygio palaikymą visose Europos Sąjungos valstybėse, arba sistema pradės byrėti.
VDR prijungimo patirtis rodo, kad norint pakelti visus į Vokietijos lygį išteklių nepakaks. Vadinasi, reikia sumažinti pragyvenimo lygį Vokietijoje ir taip pakelti jį periferijoje. Kaip galima „parduoti“ tokį sprendimą Vokietijos piliečiams, kurie turi sąmoningai už tai prabalsuoti?
Kitaip, kritus pragyvenimo lygiui bus prašnekta apie fašizmo atgimimą, o ne apie toleranciją ir multikultūrą. ES plėtimo tikslas Vokietijai buvo realizacijos rinkų užsitikrinimas. Vidiniai ES įstatymai griežtai uždarydavo savo rinkas importui, o pagrindine vidine tiekėja buvo Vokietija.
Priimti sprendimo apie eurozonos vienybę dabartinėmis sąlygomis neįmanoma – dėl Vokietijos vidaus politikos ir ekonominių priežasčių – Vokietija paprasčiausiai neturi pinigų šiam planui įgyvendinti. O tai reiškia, kad Europos Sąjunga trauksis iš politinės arenos.
Komentaras: ES turi išeitį, tačiau ji gali pasirodyti nereali: tęsti visa, kaip yra, bet, vardan ES išlikimo, reikia visuose lygmenyse imti siekti vidinio susijungimo, visuotinio tarpusavio laidavimo, dalyvavimo, suartėjimo, reikia atitikti gamtos integralią, globalią sąlygą.
Vis tiek pagal evoliucijos planą turime priimti šią formą, bet atlikime tai sąmoningai, savo noru, nesipriešindami spaudimui, o suprasdami, kad tai kita mūsų vystymosi pakopa, ir jeigu ją įsisavinsime, pasieksime kažko žymiai tobulesnio, pasieksime greitu ir lengvu keliu, o ne spaudžiant kančioms.
Su šio iššūkiu susiduria kiekviena valstybė pasaulyje, bet Europoje jis ypatingai aktualus mat ES jau yra visos ekonominės ir socialinės sąlygos. Būtent vidinis žmonių susijungimas, sienų kiekvieno ES piliečio viduje ištrynimas, leis Europai suklestėti. Kitaip – žlugimas, apimsiantis visą pasaulį. Sprendimas ne dėl ES panaikinimo, o dėl to, kas bus, − taika ar karas.

Daugiau šia tema skaitykite:

Bendros valiutos architektas: euro projektas žlugo

Krizės sprendimas – pakilti aukščiau egoizmo

Eurozona aktyvios sisteminės krizės stadijoje

Komentarų nėra

Komentarai


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/kabala/domains/laitman.lt/public_html/wp-content/themes/disciple/comments.php on line 96

Leidžiamos HTML žymės: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>