Europai būtina federalizacija

Krizė, globalizacija

Nuomonė (F. Norris, „The New York Times“): „Jeigu iš Europos krizės norėtume pasimokyti, turėtume suprasti, kad valiutų sąjunga negali gyvuoti amžinai. Jei Europa iš tiesų norės išsaugoti bendros europietiškosios valiutos pranašumus, jai reikės didesnės finansinės ir ekonominės integracijos. Šalys turės atsisakyti didelės dalies savo nepriklausomybės.
Panašu, kad Europos lyderiai yra pasiruošę susitaikyti su tokia tikrove. Tačiau įtikinti visuomenę bus daug sunkiau. Europa netrykšta entuziazmu dėl valdžios centralizavimo, bet dėl alternatyvos – euro atsisakymo – entuziazmo dar mažiau. Europiečiams teks arba atsisakyti valiutų sąjungos, arba sutikti su dar glaudesne finansine sąjunga.
Komentaras: Bet kokiai sąjungai būtinas gyventojų pritarimas, o tam reikia visus ugdyti naujos būtinybės dvasioje kaip vieningą sistemą. Kitaip vyriausybės nesulauks piliečių palaikymo. Iškart neįmanoma įtikinti visuomenę elgtis prieš savo asmeninius interesus – reikia ilgai, daug kartų aiškinti bendrą padėtį, ir vienintelis jos sprendinys – privesti ES šalis prie visuotinio (finansinio) laidavimo.

Daugiau šia tema skaitykite:

ES politikai – keiskite ekonomiką!

Tokia, kokia dabar, ES ateities neturi

Bendros valiutos architektas: euro projektas žlugo

Komentarų nėra

Komentarai


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/kabala/domains/laitman.lt/public_html/wp-content/themes/disciple/comments.php on line 96

Leidžiamos HTML žymės: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>