Pasaulis ant valiutų karo slenksčio

Krizė, globalizacija

Nuomonė (N. Rubini, ekonomikos profesorius, RGEMonitor direktorius): Pasaulinės ekonomikos laukia plataus masto sukrėtimai. Artimieji Rytai ir Afrikos šiaurė karščiuoja. Gamtos kataklizmai stiprėja. Euro zonos krizė ir JAV fiskalinės-biudžeto problemos auga. Priemonės, kurias taiko svarbiausios pasaulio šalys ir JAV, siekdamos išvengti krizės,  nesuveikė.
Krizė susijusi su JAV noru išsaugoti savo finansų sistemą, grindžiamą pinigų, kurie egzistuoja virtualiai, atotrūkiu nuo prekių. Tai ir lėmė, kad Amerikos doleris prarado pasaulinės rezervinės valiutos statusą.
Amerikos finansų krizė verčia kiekvieną šalį ieškoti būdo, kaip apsaugoti savo finansų sistemą. Valiutų konfliktas perauga į valiutų karus.
Ekonominė politika, pagrįsta subalansuotomis vyriausybės išlaidomis, turi taisyklių kodeksą, kuris paklūsta laisvosios rinkos dėsniams, bet JAV pažeidė šį principą ir įvykus dolerio krizei privertė pasaulį susimąstyti apie pasitraukimą nuo JAV finansinės hegemonijos prie valiutos daugiapoliškumo.
Šiandien pagrindiniai dolerio priešininkai yra nacionalinės valiutos. JAV nesiliauja mėginusi susilpninti pagrindinį dolerio priešininką – eurą ir kitas regionines valiutas, visų pirma Kinijos juanį, kurios kelia grėsmę dolerio stabilumui.
Šoką JAV sukėlė informacija, kad nuo 2012 metų Kinija visiškai atsisako dolerio tarptautiniuose  tarpusavio atsiskaitymuose. Net TVF supranta, kad grįžimas prie dolerio diktato neįmanomas. Tačiau JAV yra pasirengusios sukelti vietinius karus visame pasaulyje – kad išsaugotų savo finansinį viešpatavimą.
Komentaras: Egoizmas teisus, siekdamas ir toliau viešpatauti mūsų pasaulyje. Bet ryškėjantis pasaulio integralumas ir globalumas, pasireiškiantis vis stipresniu tarpusavio ryšiu ir tarpusavio priklausomybe, veikia prieš asmeninį ir valstybinį egoizmą. Sukrėtimai prives prie suvokimo, kad norint išgyventi būtina susijungti abipusiu laidavimu į bendrą pasaulinę sistemą. Ar tai įvyks po Trečiojo pasaulinio karo, ar taikiu keliu – priklauso nuo to, kaip pasiseks išaiškinti gamtos planą, kuris įpareigoja mus nepriklausomai nuo mūsų noro sukurti iš žmonijos bendrą sistemą.

Daugiau šia tema skaitykite:

Pavojingos nevykėlių užmačios

Europai grasina pabaisos

Žlugimas žlugimui nelygu

Komentarų nėra

Komentarai


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/kabala/domains/laitman.lt/public_html/wp-content/themes/disciple/comments.php on line 96

Leidžiamos HTML žymės: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>