Progresyvi egoizmo forma

Egoizmo vystymasis, Krizė, globalizacija

Klausimas: Anksčiau egoizmas buvo varomoji progreso jėga, vėliau tapo vystymosi stabdžiu. Kas dabar taps mūsų vystymosi varomąja jėga?
Atsakymas: Žmogiškasis egoizmas nestabdo vystymosi.
Reikia suprasti tą formą, kurią jis dabar įgyja. Mes ir toliau vystysimės padedami egoizmo, tačiau juo naudosimės megzdami ryšius su kitais žmonėmis: ne menkai, individualiai dėl savęs, atstumdami kitus, bet įgydami naują, integralią formą.
Pažiūrėkite: mes atstumiame šeimą, vaikus, kaimynus. Mes sukūrėme tokią visuomenę, kurioje man nieko nereikia! Aš apsiperku prekybos centre, pasišildau maistą mikrobangų krosnelėje ir man nereikalinga žmona. Turiu skalbimo mašiną, mikrobangų krosnelę, turiu viską, ko man reikia buityje. Mes sukūrėme sau tokią uždarą aplinką, nes mūsų egoizmas pavertė mus individualistais.
O dabar, priešingai, egoizmas įgauna „apvalią“, integralią formą. Ir jeigu suprasime, kad tai jau kitas lygmuo, tai ta jėga, jeigu ją atitiksime ir padėsime jai, atves mus į naują vystymosi etapą – integralų. Tada mes pradėsime jausti kitą gamtos lygmenį.
Reikalas tas, kad dabar viską suvokiame penkiomis savo juslėmis. Tai penki materialūs jutimo organai mano kūne. O mano kūnas − tai gyvūninis lygmuo materijos raidos etape, ir tik per jį aš priimu ir apdoroju informaciją iš mane supančios aplinkos.
Iš tiesų remiantis moksliniais duomenimis, mus supa kur kas didesnis informacijos kiekis, tiesiog neaprėpiame, nes mūsų jutimo organai individualūs − jie nesugeba suvokti globalios gamtos.
Kai mes pasieksime kitą lygmenį, kuriame mūsų egoizmas taps integralesnis, pajausime gamtą jos tikrąja, integralia forma.
Mums atsiskleis naujos jėgos, laukai, sąveikos! Pajausime tai, ko šiandien dar nesuprantame ir nežinome: iš kur visa kyla – priežastis ir pasekmes, t. y. suprasime mūsų raidos priežastis ir pasekmes.
Mes tai pamatysime gamtoje, nes joje slypi didžiulis informacijos kiekis, kurio kol kas negalime suvokti, nes nesame jai tapatūs. Mūsų gamtos pažinimo, suvokimo, supratimo sensoriai yra neteisingi.
Tarpusavio integracija suteikia mums galimybę sukurti naują pažinimo įrankį. Bet tai jau pažinimo teorijos dalis.

Iš 2012 m. kovo 22 d. paskaitos Šiaulių universitete

Daugiau šia tema skaitykite:

Nesigėdyk savęs

Kokybinių pokyčių laikas

Egoizmas finišuoja

Komentarų nėra

Komentarai


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/kabala/domains/laitman.lt/public_html/wp-content/themes/disciple/comments.php on line 96

Leidžiamos HTML žymės: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>