Solidarumas su Šviesa

Dvasinis darbas, Egoizmo vystymasis

Klausimas: Kai kurie specialistai, tarp jų psichologai, jau supranta, kad žmogaus prigimtis egoistinė. Ir vis dėlto šiuos svarstymus retai kada galima išgirsti…
Atsakymas: Problema kita: jie nesupranta, kad čia ir slypi visų mūsų problemų šaltinis. Šio aspekto jie negali išskirti. Matydami žmogiškosios prigimties blogį, mokslininkai ir specialistai nemato, kad tuo sąlygotas visas mūsų gyvenimas, nesusieja vieno su kitu. Jų nuomone, mums gyventi yra blogai dėl kažkokių kitų priežasčių.
Psichologai turėtų įžvelgti ryšį tarp mūsų dabartinės būsenos ir žmogiškosios prigimties blogio. Su savo kvaila prigimtimi atsidūrėme kvailoje padėtyje, bet jiems tai dar nereiškia, kad viena būsena sukelia kitą.
Klausimas: Viena moteris psichologė, su kuria teko kalbėti, mano, kad kiekvienas žmogus turėdamas valdžią pagal savo egoistinę prigimtį darytų tą patį, ką ir kiti.
Atsakyms: Ji teisi. Tai mes matome iš visų partijų ir lyderių visame pasaulyje pavyzdžio. Ir esmė net ne egoizmas, o tai, kad „valdovų ir valdančiųjų širdys pavaldūs Kūrėjo valiai“. Visi jie įgyvendina kūrimo sumanymą.
O todėl, kad ir kuo jie būtų, viskas priklauso nuo mūsų: jei sugebėsime nors kažkiek pakeisti savo kvailą prigimtį, tai paskatinsime gėrį. Kitos galimybės nėra. Ką daryti su kvailu noru mėgautis? Reikia vystyti jį pirmyn per nelaimes. Smūgis, dar smūgis, ir dar… Šios jėgos taikomos norui būtent tam, kad pastūmėtume jį gėrio pusėn. Jos vysto ir nuolatos mus veikia. Kitaip tariant, tai – Šviesa, kuri vis spaudžia mus iš visų pusių.
Ką gi galiu padaryti? Tiktai viena: galiu savo blogį nors truputį pakeisti į gėrį. Tada tapsiu panašus (∾) į Šviesą ir pajausiu, kad ji mane vysto kitaip.
Taigi, Šviesa lieka nepakitusi, mano vystymosi tarpsniai taip pat ir tik aš pats keičiuosi į gera: kaip vaikas sutinku su spaudimu, kurį man daro tėtis ir mama. Aš manau, kad tai mano naudai, ir tada keičiasi mano atsakas, tai, kaip suvokiu procesą: įžengiu į jį sąmoningai, suprasdamas ir jausdamas, solidarizuojuosi su tomis jėgomis, kurios vysto mane. Štai ir viskas, ko reikia: pasistengti nors lašą savo egoizmo pakreipti į gėrį.
Iš tikrųjų aš to nesugebu ir vėl prašau Šviesos, grąžinančios į Šaltinį, pagalbos. Juk Šviesa – tai universali Gamtos jėga, visados vedanti mane pirmyn.
Vis dėlto aš pats galiu iššaukti mažą švytėjimą, kuris pakeis mane, o bendras vaizdas liks toks pat.

Iš 2011 m. rugpjūčio 29 d. pamokos iš laikraščio „Tauta“

Daugiau šia tema skaitykite:

„Leisk mano tautai eiti!“

Egoizmas finišuoja

Kas yra egoizmas?

Komentarų nėra

Komentarai


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/kabala/domains/laitman.lt/public_html/wp-content/themes/disciple/comments.php on line 96

Leidžiamos HTML žymės: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>