Kodėl meluojame?

Įvairūs

Tyrimas: Apgaudinėja visi tol, kol praranda savo sąžiningumo jausmą. Stambaus masto melas būdingas vienetams, o dėl smulkių dalykų meluoja visi. Pastarasis nesąžiningumo tipas kur kas kenksmingesnis.
Kiekvienas turime polinkį į nedorumą, beveik visi meluojame dėl smulkmenų. Norime turėti naudos iš melo, bet vadintis dorais. Būtent šis smulkaus masto melas labiausiai gadina visuomenę.
Meluoti žmogų skatina įsitikinimas, kad meluoja ne jis vienas. Polinkį į melą stiprina protinis išsekimas, gerai žinomų prekinių ženklų drabužių klastočių dėvėjimas, t. y. kai melas naudingas ne vienam melagiui, o tam tikrai „komandai“.
Kiek veiksminga kova su sukčiavimu? Pamokslai apie elgesio normas yra neproduktyvūs, tačiau priminimas apie moralės reikalavimus rezultatyvus – tarkime, netikėtai ateistų prašoma, padėjus ranką ant Biblijos, prisiekti būti sąžiningiems.
Komentaras: Egoizmas meluoja sąmoningai ir nesąmoningai, nes visur privalo turėti naudos sau ir tik to paiso. Išsitaisymas yra vertybių pakeitimas – sąžiningumo vertė, sąžinės graužimo nebuvimas, dvasinio pakilimo galimybė turėtų būti aukščiau už natūralų įprotį meluoti. Vis dėlto tik aukštesniojo apdovanojimo – suartėjimo su Kūrėju – siekis gali apsaugoti mus nuo įgimto egoizmo.

Komentarų nėra

Komentarai


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/kabala/domains/laitman.lt/public_html/wp-content/themes/disciple/comments.php on line 96

Leidžiamos HTML žymės: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>