Kalta reklama

Krizė, globalizacija

Klausimas: Dabar labai madinga imti kreditą banke, o tada sėdėti ir galvoti: „Kaip aš jį atiduosiu?“, juk atiduoti, tiesą sakant, nėra iš ko. Kaip parodyti žmogui, kol jis nesubankrutavo ir nepateko į kalėjimą, kad to daryti neverta?
Atsakymas: Dėl to turėtų pasikeisti ne tik atskiri žmonės, bet ir visa visuomenė, visa pramonė, mūsų požiūris į pasaulį.
Daug kas priklauso nuo žiniasklaidos priemonių, nuo supančios aplinkos, t. y. nuo paties artimiausio rato iki aplinkos plačiąją prasme.
Televizijos kanalai veda plačią prekių propagandą: jas reikia pirkti, pirkti kuo daugiau ir netgi imant kreditą. Šiandien kreditai išduodami visiems ir visur, nes tuo suinteresuoti tie patys bankininkai, kurių rankose sutelktos įmonės, ir kurie paskui paima iš žmonių viską, ką šie turį, kreditams padengti. Kitaip tariant, visa tai didžiulė mašina, siurbianti iš žmogaus paskutinius, netgi pačius minimaliausius jo egzistavimo resursus.
Jeigu galėtume nutraukti šią grandinę per valstybinį įstatymą, jei pasipriešintume masiniam lobizmui, jei padarytume taip, kad mūsų žiniasklaidoje nebūtų reklamos… Uždraudus bet kokias reklamos formas – už ką jie gyvens? Tačiau reikia suprasti, kad viskas, ką reklamuoja, – kenkia. Mat žmogus pats žino, ko jam reikia, o ko nereikia – apie tai ir nežino. Ir geriau mažiau naudingų daiktų, nei daug žalingų.
Tad čia slypi didelė problema. Tikiuosi, kad krizė, kurią dabar išgyvename, atliks šį darbą. Tačiau iš kitos pusės, ji tiesiog sunaikins galimybę žmonijai galvoti, kad kasmet turime įsigyti vis daugiau, auginti bendrąjį produktą ir vaikytis pelno.
Pelnas turi būti vidinis, viduje turi būti gera. Vietoj dešimties šiandieninių jogurtų rūšių, rytoj sukūręs dvidešimt, nesijausiu komfortiškiau. Tai tik padidins problemas ir prievoles nežinia prieš ką.

Iš 2011 metų gruodžio 13 d. pokalbio apie integralų auklėjimą

Daugiau šia tema skaitykite:

Be prievartos ir apribojimų

Psichologai: kodėl žmonės yra nelaimingi

Permainų metas

Komentarų nėra

Komentarai


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/kabala/domains/laitman.lt/public_html/wp-content/themes/disciple/comments.php on line 96

Leidžiamos HTML žymės: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>