Kodėl niekas nebedominuos XXI amžiuje?

Krizė, globalizacija

Nuomonė (Č. Kupčanas, tarptautinių santykių profesorius, Džordžtauno universitetas): Pasaulio valdžios balansas greitai kinta. Kinija ir kitos besivystančios valstybės sparčiai kyla pasaulinėje hierarchijoje, o trys vakarų pasaulio stulpai (JAV, Europa ir Japonija) susidūrė su ilgalaike ekonomine krize ir rinkėjų nepasitenkinimu.
21 amžiuje nė viena šalis nedominuos, epocha, kai pirmavo Vakarai, eina į pabaigą, tačiau nė viena iš besivystančių šalių neturės materialios bei ideologinės galios, kad galėtų įsivyrauti pasaulyje. BRIK šalys (Brazilija, Rusija, Indija, Kinija) neturi bendros vientisos ateities vizijos. Jos netrokšta pasaulinės tvarkos, kur dominuoja Vakarai, bet ko nori vietoj to? Šiame amžiuje pasaulis niekam nebepriklausys.
Komentaras: Pasaulis keisis visai ne pagal tarptautinių santykių taisykles, o pagal pokyčius žmonėse – jis „išsibarstys“, kad „susirinktų“ į visiškai naują pasaulio tvarką: kai dominuos tik viena jėga – tarpusavio davimas, laidavimas, meilė.

Daugiau šia tema skaitykite:

Pabaigos nebus

Pasaulis be lyderio

Visos nelaimės iš karto

Komentarų nėra

Komentarai


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/kabala/domains/laitman.lt/public_html/wp-content/themes/disciple/comments.php on line 96

Leidžiamos HTML žymės: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>