Norėjome geriau, o išėjo…

Krizė, globalizacija

Šiuolaikinės problemos atsiremia į mūsų tarpusavio santykius. Nėra abejonių, kad mes teisingai formuojame žmonių bendrabūvio sistemas, ir nėra abejonių, kad neteisingai jas naudojame. O priežastis – neteisingas vieno į kitą požiūris.
Atrodytų, sukurtos tokios puikios ir visiems būtinos sistemos: sveikatos apsaugos, švietimo, nacionalinio draudimo ir pan. O rezultatai apgailėtini. Pavyzdžiui, kuo daugiau mes vartojame vaistų, tuo geriau sveikatos apsaugai ir farmacijos industrijai. Pelnai auga, valstybių iždai gauna daugiau mokesčių. „Linkime tau sirgti daugiau.“
Neatsilieka ir maisto pramonė: kuo daugiau valgysime, tuo jai naudingiau. O nesveiko maisto gausa taip pat sukelia ligas. „Taigi būk rijūnas ir smaližius, pirk kuo daugiau produktų, šelpk ekonomiką.“
Sistemos geros, bet mes naudojame jas piktam žmogaus atžvilgiu. Teoriškai bankai turėtų varinėti „kraują“ po visą sistemą, bet vietoj to jie siurbia kraują iš sistemos. Karinė pramonė kuria darbo vietas ir skatina mokslinę ir techninę plėtrą, bet visa tai įgyvendinama ginkluojantis, o ginklus kada nors galiausiai reikia panaudoti. Taigi nesiliauja karai, konfliktai.
Štai ir išeina, kad mes sukūrėme reikalingus dalykus, teisingas sistemas bei mechanizmus, bet naudojame juos pražūtingai. Atsiranda visuomenės sluoksniai, kurie iš esmės suinteresuoti, kad žmogus kentėtų, sirgtų ir skurdžiai gyventų. Pati sistema tarytum įpareigoja tuos sluoksnius atsirasti.
„Reikia didinti paklausą, antraip viskas sustos!“ – gąsdina mus ekonomistai. Bet žmogus nebenori tęsti šio lakstymo, viduje jis nusivylė tokiu gyvenimu ir nebesimėgauja pirkiniais, netgi jei ir turi pinigų.
Mūsų egoistinis noras jau pakilo į kitą pakopą ir žolė kaimyno pievelėje nebeatrodo mums žalesnė. Noras pasikeitė, nors ir ne visų žmonių, bet procesas vyksta. Mada, pagundos, stimulas, masalas – visa tai baigiasi.
Kas mūsų laukia toliau? Nejaugi pasaulis iš tikrųjų sustos? Ne. Tiesiog kapitalizmas eina prie galo, jis daugiau nebeveikia, artimiausiais metais tai pamatysime. Kalbama apie natūralų, neišvengiamą procesą.
Klausimas. Kaip gali būti, kad sistema suformuota teisingai, o mes naudojame ją neteisingai?
Atsakymas. Pasakyta: „Kūrėjas sukūrė žmogų tiesų, bet žmonės ėmėsi įvairiausių gudrybių.“ Tiesumas atsiverčia nesantarve visomis kryptimis. Žinoma, ir tai įtraukta į Gamtos programą – tam, kad mes suvoktume blogį ir patys „išsitiesintume“.

Daugiau šia tema skaitykite:

Amžinai serganti žmonija

Kapitalizmas linki jums skyrybų

Optimalioji ekonomika

Komentarų nėra

Komentarai


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/kabala/domains/laitman.lt/public_html/wp-content/themes/disciple/comments.php on line 96

Leidžiamos HTML žymės: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>