Nacionalinių valstybių pabaiga

Ekonomika ir pinigai, Krizė, globalizacija

Nuomonė. Pasaulis nepastebėjo, kaip virto teritorija be aiškiai apibrėžtų valstybių ir sienų: tikroji ekonominė valdžia yra ypatingų ekonominių zonų valdytojų rankose.
Oficialios sienos tarp šalių vis dar egzistuoja, bet pasaulinė bendrija jau veikia taip, tarsi jų jau nebūtų. Nacionalinės valstybės tampa tik viena iš daugelio kitų valdymo formų.
Augimas vyksta ten, kur vyriausybė, verslas, vietiniai žmonės ir užsieniečiai dirba glaudžiai  sąveikaudami. Tai savotiškos valstybės be sienų – „ypatingos ekonominės zonos“. Jose valstybinių sprendimų priėmimo centras yra perkeliamas į stambiuosius miestus, kurie įneša didelį indėlį į ekonomiką, o valdžia priklauso nuo jų augimo.
Jei oficialiame žemėlapyje galima pamatyti apie 200 šalių, tai neoficialių vyriausybių skaičius siekia tūkstantį. Taigi silpnoms valstybėms reikia liautis žavėjusis savo nacionaliniu identitetu. Būtina konsoliduoti finansines pastangas ir stimuliuoti viso regiono ekonomikos augimą – tai panaikins atsitiktinai iškilusias politines sienas. Kitu atveju turtingos šalys pasinaudos senovės principu „skaldyk ir valdyk“.
Arabų pasaulis nenurims, kol nevirs autonominių nacionalinių oazių grupe.
Komentaras. Tai trumpalaikis valstybių ir sienų likvidavimo etapas, o toliau vyks vis didesnis susivienijimas ir susilyginimas, prie kurio prieisime kančių ar suvokimo keliu.

Komentarų nėra

Komentarai


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/kabala/domains/laitman.lt/public_html/wp-content/themes/disciple/comments.php on line 96

Leidžiamos HTML žymės: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>