Renkuosi sunkųjį kelią

Dvasinis darbas, Valios laisvė

Klausimas: Kodėl sakoma, kad „nėra prievartos dvasiniame kelyje“, kitaip tariant, neįmanoma jėga priversti atlikti dvasinius veiksmus, bet sakoma ir „verčia jį, kol jis pats panorės“?
Atsakymas: „Nėra prievartos dvasiniame kelyje“ reiškia, kad jau būnant ant dvasinio laiptelio, pakilti nuo vienos pakopos ant kitos galima, tik pasiekus visišką laisvę. Kitaip tariant, turi tapti laisvas nuo visko, įskaitant Kūrėją, ir gebėti atlikti nepriklausomą veiksmą.
Patenki į situaciją, kai turi laisvę daryti ką nori, kas tau patinka ir pats valdai bausmę bei atlygį. Tu matai, kad ir kokį veiksmą atliktum Kūrėjui: artimą ar tolimą, gerą ar blogą – negausi nei atlygio, nei bausmės. Be to, daug lengviau atlikti veiksmą, nukreiptą prieš Kūrėją, nežiūrint į tai, kad sieki Kūrėjo ir stengiesi padidinti Jo svarbą, kad atliktum veiksmą dėl Jo, dėl davimo savybės. Tai vadinama laisvuoju pasirinkimu.
Pasirinkimo laisvė atveria žmogui galimybę tapti iš tikrųjų nepriklausomam nuo visko, įskaitant ir Kūrėją. Ten, tame taške, galima pasakyti, kad „nėra prievartos dvasiniame kelyje“. Būtent ten žmogus pasirenka, kad nori stengtis dirbti dėl Kūrėjo. Jis tarsi pasirenka sunkesnįjį kelią.
Pasirinkimo laisvė – tai vidurinioji linija, vienas trečdalis Tiferet, labai subtili pusiausvyra, tarsi jautri svarstyklių rodyklė tarp dviejų subalansuotų gėrio ir blogio jėgų, šventumo ir bjaurumo.
Neįmanoma pasirinkimo laisvė, jei kažko bijau, gėdijuosi arba per stipriai noriu atlygio. Pasirinkimas galimas tik tokiu atveju, kai esu visiškai laisvas nuo visų baimių ir pavojų, taip pat nuo visų malonumų, kurie švyti man priešakyje. Šią būseną turiu suformuoti iš daugybės faktorių, o po to privalau nuspręsti, ką su ja daryti. Juk jei tampi visiškai neutralus, tai kaip galėsi veikti, kuo remdamasis priimsi sprendimus?
Kai iš tikrųjų pasieki tokią laisvą būseną, renkiesi pastangas. Ten, kur gali stengtis, ir yra teisingas kelias. Vadinasi, tavo egoizmas tau tiksliai parodo, kur yra tiesa. Būtent jis paima tave už rankos ir atveda pas Kūrėją. Egoizmas tau rodo, kad jei eisi šia kryptimi, tau teks padirbėti, kad įveiktum jo išdėstytas kliūtis.

Iš 2013 m. spalio 8 d. pamokos pagal Rabašo straipsnį

Daugiau šia tema skaitykite:

Viską daro Jis, bet sprendžiu – aš

Paliepus ar pasirinkus

Kur prasideda laisvė

Komentarų nėra

Komentarai


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/kabala/domains/laitman.lt/public_html/wp-content/themes/disciple/comments.php on line 96

Leidžiamos HTML žymės: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>