Gyventi su vilkais…

Ekonomika ir pinigai, Krizė, globalizacija

Klausimas: Tarkime, kad kokia nors verslininkų bendrija, palaikydama vienas kitą, priėjo prie išvados, kad būtina integrali tarpusavio sąveika ir nutarė pakeisti kryptį. Kokius strateginius pokyčius jie galėtų įgyvendinti, jeigu tą suvoktų?
Atsakymas: Problema ta, kad verslininkai veikia egoistinėje visuomenėje tarsi piktybiniame auglyje ir yra jo dalis. Todėl sunku įsivaizduoti, kad jie imtų kažkokiu būdu reformuoti tą verslo bendruomenę, kuriai priklauso. Tai įmanoma tik tada, jei verslininkų būtų daug ir jie pradėtų palaipsniui suvokti, kad būtinos permainos juose ir jų tarpusavio santykiuose.
Tokią reformą būtų galima įgyvendinti kokioje nors vienoje šalyje, t. y. tam tikroje uždaroje sistemoje, bet tik tokiu atveju, jei ta šalis sugebėtų sąmoningai pasiekti integralią formą, sukurdama teisingus ryšius tarp visų visuomenės sluoksnių: aukštesniosios, viduriniosios ir žemiausios klasių. O atskiram smulkiam verslininkui imti aiškinti, kaip perorganizuoti jo verslą pagal šiandienos pasaulio keitimosi tendencijas, – vargu ar įmanoma.
Juk jis įkalintas sistemoje, kurioje visi ryja vienas kitą. Joje viešpatauja konkurencija, korupcija, griežta tarpusavio priklausomybė, todėl nedidelį jo verslą perkelti ant naujų bėgių, kad gamintų tik tai, kas būtina, ir savo produkciją pardavinėtų už kainą, kurios užtektų tik pragyvenimui, – tai tas pats kaip gerai mažai žuvelei atsidurti tarp ryklių, kurie ją akimirksniu praris. Jis neišgyventų tokioje priešiškoje aplinkoje.

Iš 2013 m. rugsėjo 16 d. TV programos „Kiaurai laiko“

Komentarų nėra

Komentarai


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/kabala/domains/laitman.lt/public_html/wp-content/themes/disciple/comments.php on line 96

Leidžiamos HTML žymės: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>