Pasaulio individualumas ir egoizmo globalumas

Egoizmo vystymasis, Ekonomika ir pinigai, Krizė, globalizacija

Klausimas: Pankadžo Gemavato knygoje „Pasaulis 3.0. Apie globalią integraciją be barjerų” kalbama apie tai, kad jei pažvelgtume iš statistikos pozicijų, tai daugelis žurnalistų, politologų ir ekonomistų perdeda globalizacijos laipsnį.
Remiamasi faktais, kad tarptautines sienas kerta tik 1 proc. visų Žemėje rašomų laiškų ir 3 proc. visų telefoninių pokalbių, įskaitant ir internetinius. Tik 16–17 proc. internetinių ryšių yra tarptautiniai, o 80 proc. visų investicijų bei naujienų yra vietinio pobūdžio. Nejau mes per anksti prabilome apie globalizaciją?
Atsakymas: Pasaulis ne globalus, o individualus. Jame yra daugybė civilizacijas, šalis, visuomenes ir net pačius artimiausius žmones skiriančių barjerų, ypač mūsų laikais. Žmonijos raiška tampa panaši į buvusią Senovės Babilone: mes nesuprantame vienas kito, ir net nenorime suprasti.
Mūsų egoizmas tiek išaugo, kad jau ne tik viršija didžiausią galimą skalės ribą, bet pradeda trauktis. Jo spaudžiami pradedame suprasti, kad gyvenimas mūsų egoistinėje prigimtyje trukdo bet kokiam ryšiui, juo labiau globaliam.
Galiausiai, įmonių kilnojimas iš vienų šalių į kitas, įvairiausios tarptautinės organizacijos, susivienijimai, forumai palaipsniui praras prasmę, o pasaulinė prekyba nurims.
Egoizmas įsivyrauja, nes būtent jis tapo globalus. Mes jam pavaldūs ir nesigėdijame jo pasireiškimo mumyse, absoliučiai ciniškai ir atvirai kalbėdami apie egoistinius ketinimus šalių, šeimos, žmonių tarpusavio santykių lygmenyse. Žmogus žiūri į pasaulį kaip į naudos sau šaltinį: absoliučiai viskas turi tarnauti jam.
Tai taip stipriai krenta į akis, kad mes pasiduodame savo prigimčiai ir nieko negalime su ja padaryti, nors suprantame, kad ji mus veda į pražūtį. Šiandieną jau visiškai ramiai kalbame apie pasaulinį karą, apie civilizacijos žūtį, kad galiausiai nualinsime žemę tiek, kad ji taps nebetinkama žemės ūkiui, išsemsime naudingųjų iškasenų išteklius. Visa tai tik dėl mūsų baisaus prigimtinio egoizmo, prieš kurį nėra jokių vaistų, išskyrus integraliojo švietimo ir auklėjimo metodą.

Iš 2013 09 15 TV programos „Globali krizė“

Daugiau šia tema skaitykite:

ES išsigelbėjimas – vienybėje su visu pasauliu

Žlugimo riba ar naujos pakopos slenkstis

Ar bus rastas sprendimas be kabalos?

Komentarų nėra

Komentarai


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/kabala/domains/laitman.lt/public_html/wp-content/themes/disciple/comments.php on line 96

Leidžiamos HTML žymės: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>