Sportas ir ateitis

Krizė, globalizacija

Nuomonė: Transformacija, kurią per pastaruosius 10–15 metų patyrė visos visuomenei reikšmingos gyvenimo sritys, neaplenkė ir sporto, visų pirma tokio didžiulio reiškinio kaip futbolas. Šią transformaciją lėmė kelios priežastys.
Pirmoji – fizinės žmogaus galimybės pasiekė ribą. Nepajėgumas toliau tobulėti į pirmą planą iškėlė ne rezultatą, o patį tiek sportininkų, tiek žiūrovų dalyvavimo procesą. Taip sportas (ypač futbolas) vis labiau įgauna ritualo formą.
Antroji priežastis – sportas virsta biznio procesu. Žaidėjas, kaip ir viskas, kas su juo susiję, tampa preke.
Trečioji priežastis – sportinės sferos (visų pirma futbolo) sakralizacija, kai vėlgi  svarbiausiu tampa procesas ir vienijimosi su aplinka išgyvenimas, o ne rezultatas. Tyrinėtojai futbolą lygina su religinėmis praktikomis. Tapatinimasis su futbolo klubu arba rinktine – stipresnis už tapatinimąsi su religija ar šeima. Fanatiškas judėjimas  stipriau vystosi religingose šalyse – Italijoje, Ispanijoje, Portugalijoje, Graikijoje, Turkijoje, Rusijoje.
Sudėtinė sporto dalis – biznis galutinai sunaikins nacionalines komandas ir svarbiausi taps pardavėjai, finansininkai, klubų savininkai ir  kt., kurie yra įvaldę reginių išpopuliarinimo ir pardavimo technologijas. Tuo metu žaidėjas ir žaidimas taps vis mažiau svarbūs ir ims prarasti savo unikalumą.
Fanatiška publika, kuri paverčia žaidėjus pop žvaigždėmis, neišvengiamai anksčiau ar vėliau privers juos plėsti savo amplua – sportininkai šalia pagrindinio užsiėmimo taps modeliais, uždainuos, ims šokti, vaidinti kine, vaikščioti lynu arba rodyti fokusus.
Rungtynių procesas, o ne rezultatas paspartins artėjimą tikslo link. Tai yra sportas dar labiau taps ypatinga visuomenės būties sfera, kurioje galima pasislėpti nuo supančio pasaulio problemų, prasiblaškyti, patirti malonių sukrėtimų ir kurioje pati sportinė dalis jau beveik nesvarbi.
Komentaras: Rekordai neturi reikšmės, jeigu jų  negali pakartoti paprasti žmonės. Svarbiausia – reginys, šou, o visa kita – dalyviai, rezultatas – nesvarbu. Kol tai neperaugs į paprastą „namų sportą“ ir profesionalusis sportas išnyks.

Komentarų nėra

Komentarai


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/kabala/domains/laitman.lt/public_html/wp-content/themes/disciple/comments.php on line 96

Leidžiamos HTML žymės: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>