Kas bus po kapitalizmo?

Ekonomika ir pinigai, Krizė, globalizacija

Nuomonė: Kapitalizmą galima apibrėžti kaip ekonominę sistemą, kuri grindžiama privačiomis gamybos priemonėmis, samdomu darbu ir rinka. Kitaip tariant, kapitalizmo išnykimas susijęs su privačios gamybos priemonių nuosavybės, samdomo darbo ir prekių-valiutų rinkų pakeitimu.
Kapitalizmą pakeis valstybinė ekonomika. Pereinant iš kapitalistinės visuomenės nebus vieno dominuojančio tipo nuosavybės, o bus „daugialypė ekonomika“ ir visų nuosavybės formų lygybė. Ši idėja jau yra šiuolaikinio pasaulio tikrovė.
Kad ekonomika nesustotų, bet kuris gamintojas turi gauti kompensaciją už savo išlaidas. Organizuojant ekonomiką rinka vaidina pagrindinį vaidmenį.  Rinkos pagrindą sudaro mainų procesas.
Norint atsisakyti rinkos mainų, būtina išspręsti: a) pasiūlos ir paklausos balanso problemą, nukreipiant gamintojus į vartotojams reikalingus tikslus ir b) gamintojo motyvacijos problemą.
Kapitalizmą įveiksime, įveikdami ekonomiką, kai žmonių elgsenai nedarys įtakos ekonominiai motyvai: ekonomiką įveiksime dėl turto pertekliaus, kai visuotinė gerovė tiesiog leis žmonėms negalvoti apie uždarbį ir mainus arba toks pats efektas bus pasiektas dėl bendro pramonės automatizavimo ir žmogaus išstūmimo iš gamybos proceso.
Komentaras: Įprastinė  masinė gamyba išnyks, žmones pakeis robotai ir programos. Namuose 3D spausdintuvai pakeis fabrikus ir gamyklas. Laipsniškai integraliai auklėjant visuomenę ir nykstant egoistiniam interesui, gimdančiam perteklinius materialius poreikius, šalia robotų technikos pasieksime tai, kad atsiras interesas bendrai dirbti, kuris bus suvokiamas kaip apdovanojimas.

Daugiau šia tema skaitykite:

Augimo ekonomikos galas

Besaikio vartojimo epochos pabaiga

Robotų revoliucija prasideda

Komentarų nėra

Komentarai


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/kabala/domains/laitman.lt/public_html/wp-content/themes/disciple/comments.php on line 96

Leidžiamos HTML žymės: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>