Genetiškai modifikuoti organizmai gali tapti gyvybės išnykimo Žemėje priežastimi

Krizė, globalizacija, Sveikata

Nuomonė (Šaltinis): Žymus rizikos valdymo srities specialistas prof. N. Taleb mano, kad genetiškai modifikuoti organizmai (GMO) yra pavojingi visai gyvybei planetoje. GMO prigimtis neišvengiamai griaus planetos ekosistemas.
Kadangi rizika, susijusi su GMO, yra sisteminė, o ne lokalinė, tai jai būdingi bruožai išplinta aplinkoje be kontrolės, ir ateis diena, kai GMO įveiks taip vadinamą „ekocido barjerą“ ir sukels ekologinę katastrofą.
Niekas nesutrukdys GMO be jokios kontrolės išplisti gamtoje.
Atsargumo principai paminami dėl noro padaryti gyvenimą dar patogesnį.
Ne tik matematiniai rizikos įvertinimo modeliai teigia, kad GMO nesuderinami su gamta (galiausiai visas pasaulis bus užkrėstas šiais pakitusiais organizmais), GMO egzistavimas prieštarauja ir atsargumo principui, nes rizikuojama visa sistema.
Hierarchijos principu suformuoti sistemos pokyčiai, įvedant GMO, kategoriškai ir statistiškai skiriasi nuo kylančių įprastinio žemės ūkio sistemų.
Yra labai didelis skirtumas tarp selekcijos eksperimentų ir hierarchijos principu organizuotos inžinerijos, kai iš vieno organizmo paimamas atitinkamas genas ir įdiegiamas kitam kaip savas – toks produktas negali vadintis natūraliu.
Biotechnologinės kompanijos tęsia GMO programą, nežiūrint visų įspėjimų, tvirtindamos, kad be plataus GMO įdiegimo neįmanoma nugalėti bado. Iš tikrųjų, tai yra tas pats, kas kovoti su skurdu, žaidžiant ruletę. Tokį požiūrį vargu ar galima vadinti moksliniu ir logišku. Šie žmonės nesuvokia, kad grūdinių kultūrų pakeitimas galiausiai paveiks visus.
Komentaras: Be žmogaus egoistinės prigimties pakeitimo altruistine nėra jokios kitos galimybės sumažinti vartojimą iki racionalaus ir imti žiūrėti į planetą kaip į protingą kūrinį, sistemą, su kuria būtina rasti pusiausvyrą. Tam reikia žmogaus sąmonės pokyčių, kuriuos užtikrins tik integralusis ugdymas.

Komentarų nėra

Komentarai


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/kabala/domains/laitman.lt/public_html/wp-content/themes/disciple/comments.php on line 96

Leidžiamos HTML žymės: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>