Žmogus ir gamta: ryškėja santykiai

Krizė, globalizacija

Nuomonė: Mes nesilaikome savo būties principų, griauname pagrindus – locus standum, kurie yra mūsų pamatas tiesiogine žodžio prasme. Gamta, kaip pati save organizuojanti sistema, turi savo tikslus – būsenas, pasiekiamas persiorganizuojant.
Gamtos atžvilgiu žmogus turi tarnauti jos tikslams. Deja, jis turi savo tikslų, kurių pozicija kaip dalies, atsiskyrusios nuo gamtos. Pirmasis žmogaus tikslas – išlikimas, t. y. savo prigimtinių poreikių – maisto, šilumos, aprangos, dauginimosi tenkinimas.
Kitas žmogaus tikslas – paieškos naujų, daugiau garantijų teikiančių kelių savo poreikiams tenkinti. Žmogus, tenkinantis savo poreikius, nevalingai tenkina ir gamtos tikslus. Jis greitina gamtos evoliuciją.
Deja, gyvenimui žmonių visuomenėje vis sudėtingėjant, ryšys su gamta silpnėja, atsiranda prieštaravimų. Dabar tapo būtina, kad žmogus ir gamta rastų bendrą pagrindą, kur jų interesai sutaptų.
Kadangi gamta yra save organizuojanti sistema, gamybinės jėgos, kurias kuria žmogus, neturi griauti natūraliai dinamiškos gamtos harmonijos. Negana to, žmogaus sukurta technologijų civilizacija, antroji prigimtis, turi būti gamtos tąsa. Žmogiškoji civilizacija turi pereiti nuo technocenozės į koevoliuciją su gamta.
Egoistinis industrinis-urbanistinis vystymosi kelias lemia materialinių ir moralinių vertybių praradimą, kelia grėsmę visai žmonijai. Grynai ekonominių efektyvumo kriterijų ekonomikos vystymui jau nepakanka. Žmogui turi rūpėti ne tik tai, ko jis staiga užsimanė, bet ir gamtos interesai.
Komentaras: Be abejo, žmogus turi studijuoti gamtos dėsnius ir jų laikytis. Kitaip jis neišvengiamai prisitraukia jų negatyvią reakciją.
Daugeliu atveju reakcija neįvyksta nedelsiant, ir tai žmogų ramina. Dažniausiai žmogus neseka, koks yra tikslus veiksmo ir gamtos reakcijos į jį ryšys. Būtent tam mums duotas protas, kad, stebėdami gamtos priežasties ir pasekmės ryšius, atskleistume kitą savo būties lygmenį, kuris yra už materijos ribų…

Daugiau šia tema skaitykite:

Siekiant natūralaus gyvenimo lygmens

Esame pereinamojo laikotarpio pradžioje

Komentarų nėra

Komentarai


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/kabala/domains/laitman.lt/public_html/wp-content/themes/disciple/comments.php on line 96

Leidžiamos HTML žymės: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>