Teroristiniai aktai Prancūzijoje: pasikėsinimas į principus

Krizė, globalizacija

Pastarieji teroristiniai aktai Prancūzijoje aiškiai atskleidė problemą, kuri apėmusi visą pasaulį, bet Europoje jaučiama ypač aštriai. Aš kalbu apie ją jau daug metų. Tačiau kol buvo kalbama tik apie žydus, Europa ją ignoravo. Išpuoliai prieš žydus atrodo „pagrįsti“.
Kita vertus, kai tai paliečia pačius visuomenės pamatus, prancūzų respublikos principus, tada visi jaučiasi paliesti. Štai kodėl milijonai žmonių „pabudo“ ir išėjo į gatves.
Juk laisvė gimė Prancūzijoje, revoliucijos laikais. Žodžio, saviraiškos, rinkimų laisvė – visa tai laisvo žmogaus atributai, prancūzų visuomenės pagrindai, kuriais ji ypač didžiuojasi.
Tik laisvė, kaip ir bet kuris pasaulio reiškinys, gali būti dvejopa: laimei ir nelaimei. Pavyzdžiui, ji atvedė prie to, kad musulmoniškoji gyventojų dalis šalyje, kai kurių šaltinių vertinimu, artėja prie 10% ribos arba jau viršija ją.
Kartu musulmoniškasis sektorius vis labiau radikalėja ir įtraukia į savo aplinką vietinius prancūzus. Kai kurie jų priima islamo tikėjimą ir netgi palaiko ryšius su teroristinėmis organizacijomis, o kai kas vyksta į Artimuosius Rytus kovoti už ISIS.
Todėl natūralu, kad laikraščio darbuotojų užpuolimas rimtai sujaudino žmones. Kiekvieno prancūzo širdyje žodžio laisvė, pagal apibrėžimą, turi aukščiausią vertę ir yra egzistavimo pagrindas. Todėl šis smūgis smogtas į pačią Prancūzijos širdį, į patį jautriausią, labai svarbų tautai tašką.
Aišku, kad vieni gins žodžio laisvę, o kiti, priešingai, siūlys apribojimus, kurie leistų išvengti tyčiojimosi iš konkrečių vertybių. Ir vis dėlto šalis sukrėsta ne tik dėl daugybės aukų, bet ir dėl pasikėsinimo į jos principus.
Bus tęsinys…

Iš 2015 m. sausio 11 d. 25osios programos „Kaip nendrių pėdas“

Daugiau šia tema skaitykite:

Europos nerimas

Virš prasivėrusios tuštumos

Tiesa apie tris pasaulines religijas, I dalis

Komentarų nėra

Komentarai


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/kabala/domains/laitman.lt/public_html/wp-content/themes/disciple/comments.php on line 96

Leidžiamos HTML žymės: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>