Humoras – apsauga nuo nerimo

Auklėjimas, vaikai, Sveikata

Mūsų laikais žmogui reikia labai stiprios apsaugos nuo neigiamo dvasinio poveikio. Juk šiandien egzistuoja galingas grasinimų ir prievartos šaltinis –  aplinka.
Ką matome per televizorių? Afrikoje badauja žmonės, ir jie gali tuoj užgriūti Europą. Mokykloje sumušė mokinį, vienas nusikaltėlis nušovė kitą.
Žiūrint į tokį pasaulį, galima išprotėti! Tokias naujienas žmogus išgirsta prieš miegą, – kaip jam atsipalaiduoti ir gerai pailsėti? Nėra nieko nenatūralesnio!
Galiu pateikti kaip pavyzdį savo mokytoją Baruchą Ašlagą. Naujienų laidos jis klausydavosi tik pirmąsias minutes: ar įvyko kažkas tikrai svarbaus? Smulkmė jo nedomino. Jis mėgo humorą, gerus pokštus, kai sujungus priešybes staiga susikurdavo kažkas juokingo. Kai pasakodavo juokelius, jis būdavo labai patenkintas, juk nuo jų žmogus pailsi.
Visada esame spaudžiami problemų, kurių neįmanoma išspręsti, o juokeliuose paprastai kalbama apie neišsprendžiamą problemą, kuri dėl netikėto posūkio staiga išsprendžiama. Manau, kad drauge su gera aplinka humoras gali būti puiki priemonė nuo nerimo ir grėsmių.
Savo norą užpildau humoru, o ne nerimu ir grėsmėmis. Kai jau negaliu studijuoti, bet dar ne laikas ilsėtis, mėgstu paklausyti ar pažiūrėti kažką malonaus. Tai dažniausiai arba filmas apie gamtą, arba iš tikrųjų linksma komedija, kokybiškas humoras.
Nemanau, kad taip tampu lengvabūdiškas, juk visas šias naujienas, baimes ir spaudimą kažkas kuria tikslingai, kad mus paveiktų. Ir kuo energingiau tai daro, tuo stipriau pritraukia dėmesį, kurį vėliau panaudoja savireklamai. Kodėl turėčiau nuo to priklausyti?
Jeigu tai būtų tikrai kažkas rimto, pavojingo gyvybei – cunamiai, ugnikalnio išsiveržimas, tikri ekonominiai sunkumai – kitas reikalas. Bet 99 procentus žinių, jei ne visą 100 proc., gauname iš neatsakingų žmonių, kurie neturi jokio kito intereso, išskyrus pelną. Todėl privalome filtruoti viską, kas ateina iš bendros aplinkos, kad nepradėtume bereikalingai rūpintis ir nerimauti.

Iš 2012 m. spalio 21 d. 86-ojo pokalbio apie naująjį gyvenimą

Daugiau šia tema skaitykite:

Šeimos oazė

Aukštesniųjų pasaulių tragikomedija

Komentarų nėra

Komentarai


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/kabala/domains/laitman.lt/public_html/wp-content/themes/disciple/comments.php on line 96

Leidžiamos HTML žymės: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>