Nutraukiant sąlygotumų uždangą

Krizė, globalizacija

Sąžininga neapykanta
Klausimas. Dėl šiuolaikinių komunikavimo priemonių susidarė nauja bendravimo aplinka. Joje nebeliko senojo ceremoningumo, manierų, pozų. Pokalbiai tapo tiesūs, be užuolankų, kalba – trumpa, paprasta, kasdieninė, o kartu ir dalykiška. Pompastika užleido vietą tiesumui.
Ar neperlenkėme lazdos? Galbūt mums dabar trūksta etiketo?
Atsakymas. Kitaip sakant, gal reikėtų reanimuoti tą melą, kuris seniau neva jungė visuomenę? Ne, jis pasiliko praeityje.
Komentaras. Bet jis vis dėlto saugojo mus vieną nuo kito.
Atsakymas. Taip, jis palaikydavo tarp mūsų atstumą, apibrėždavo neperžengiamą asmeninį ratą, nustatydavo ribas. Visa tai pridengė egoistinę širdį, nepakenčiančią nieko šalia savęs.
Komentaras. Bet tiesumas taip pat sukelia rimtų problemų.
Atsakymas. Tai natūralu tarpinėje stadijoje, būtent tai verčia mus keistis. Taip atskleidžiamas, suvokiamas mūsų blogis – būtinas etapas kelyje į jo ištaisymą. Kitaip net nesužinosiu, kas man trukdo, ar reikia imtis priemonių. Galbūt ir toliau galėsiu gyventi kaip gyvenęs?
Juk ir prieš du šimtus, ir prieš du tūkstančius metų žmonija nebuvo geresnė, nei šiais laikais, tik dabar tai aiškiau matosi. Atsisakėme rafinuotų manierų, mums nebereikia pozų ir gražių žodžių. Seniau žmogus sakydavo: „Atleisk, neturiu laiko. Galbūt vėliau…“ O dabar mobiliajame telefone dviprasmybėms nėra vietos – pirštai patys surenka: „Išeik, nekenčiu tavęs“.

Atsinaujinimas
Tai labai gerai – artėjame prie tiesos. O tiesa tokia, kad visi esame melagiai, egoistai, visi vienas kito nekenčiame ir dėl to mums iš tiesų blogai. Juk Gamta, pats mūsų vystymasis reikalauja gero tarpusavio ryšio.
Ką padarysi, kad mus apgyvendino mažoje, uždaroje sferoje. Šiais laikais Žemės rutulys žmonėms tapo per ankštas, staiga pajutome, kaip visi priklausome vieni nuo kitų.
Be to, mazgai veršis vis stipriau. Pavyzdžiui, kokioje nors šalyje įdiegs kenksmingą gamybą, o jos smarvę kvėpuos ir nuo pasekmių kentės visas pasaulis. O tos šalies vyriausybė sakys: „Tai mūsų teritorija, galime daryti ką norime. Žinoma, labai gaila, bet kitos išeities neturime…“
Taip ir išeina, kad iš tikrųjų nėra kitos išeities – mums būtina vienytis ir visame pasaulyje įtvirtinti naujus santykius, pagrįstus vienybe ir gerais tarpusavio ryšiais. Štai tuomet ir bendravimas virtualioje aplinkoje bus kitoks – jis mus jungs iš tikrųjų, o ne taip, kaip dabar.

Iš 2015 m. sausio 20 d. 504-ojo pokalbio apie naująjį gyvenimą

Daugiau šia tema skaitykite:

Galas veidmainystei

Pagrindinė kliūtis kelyje į laimę

Komentarų nėra

Komentarai


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/kabala/domains/laitman.lt/public_html/wp-content/themes/disciple/comments.php on line 96

Leidžiamos HTML žymės: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>