Gamtos kantrybei yra ribos

Biblija, Izraelis ir pasaulio tautos, Krizė, globalizacija

Klausimas. Ar yra bendra visų problemų priežastis?
Atsakymas. Jeigu kyla konfliktas su sutuoktiniu, vaikais, kaimynais ar su pačiu savimi, priežastis viena –  tave valdo egoizmas, vadinamasis faraonas.
Klausimas. Bet juk Egipto vergovė, apie kurią pasakoja Tora, seniausiai pasibaigė?
Atsakymas. Faraonas valdo mus visą laiką, čia ir dabar. Toroje aprašyti įvykiai nesusieti su tam tikru laiku – tai nėra istorinis pasakojimas. Mes iki šiol esame vergovėje to paties egoizmo, savo egoistinės prigimties, neleidžiančios normaliai gyventi.
Šiandien gyvename ypatingame pasaulyje, ypatingoje epochoje. Visi esame viename tinkle, integraliame pasaulyje, integralioje ekonomikoje ir priklausomi vieni nuo kitų. Jeigu pasaulinė visuomenė taiko sankcijas kažkuriai šaliai, nukerta ryšius su ja, pavyzdžiui, su Iranu, ta šalis silpsta. Juk visi priklauso nuo visų.
Tokie pavyzdžiai liudija, kokiame persipynusių tarpusavio ryšių pasaulyje esame. Jeigu tokiame surizgusiame pasaulyje nepalaikome gerų santykių su kitais, kenkiame sau!
Jei nesugebėsime suderinti tarpusavio ryšių partijoje, tautoje, valstybėje – tiesiog susižlugdysime. Niekas nepadės, jei nepaisysime visuotinio gamtos dėsnio, reikalaujančio iš kiekvieno rūpintis visais.
Klausimas. O kaip faktas, kad nesutariame vieni su kitais, bet kažkaip išgyvename?
Atsakymas. Yra ribos, iki kurių tarpusavio priešprieša gali augti ir tęstis. Šios priešpriešos priežastis – mūsų prigimtis, verčianti kiekvieną galvoti tik apie save.
Žmogus kol kas nesupranta, kad jo gerovė priklauso nuo visų. Taip primityviai verčia manyti mūsų egoizmas. Žmogus nesugeba pamatyti, kad jeigu palaikys geranoriškus santykius su kitais, tai tik išloš.
Klausimas. Primityviosiose senovės bendruomenėse buvo daug stipresni ryšiai tarp žmonių, o besivystydami vis labiau atsiskiriame?
Atsakymas. Nelaikykite senovės bendruomenių primityvesnėmis, nes priešingai nei mes, jos suprato, kad žmonės priklauso vieni nuo kitų, yra susiję ir be šio ryšio – neišgyvens.
Šiuolaikinės visuomenės problema ta, kad dėl spartaus technologijų vystymosi susikūrėme iliuziją, jog galime gyventi nepriklausydami vieni nuo kitų. Todėl kiekvienas užsidaro savo bute su savo mobiliaisiais telefonais ir kompiuteriais, nenorėdamas nieko matyti. Svarbiausiai, kad jo netrukdytų.
Tarpusavio ryšio trūkumas arba negatyvūs ryšiai vadinasi faraonu, egoizmu. Nenorime skaitytis su kitais ir nesuprantame, kad esame susiję ir sujungti į vieną lauką, o ypač – Izraelio tauta.
Mes visada turime vertinti save pagal tai, kiek esame už arba prieš kitus.
Visa Tora mums pasakoja tik apie meilę artimui kaip sau pačiam – tai didžioji Toros taisyklė. Ji apima viską – nėra nieko svarbiau nei teisingas susijungimas.

Iš 2015 m. kovo 15 d. radijo 103FM laidos

Daugiau šia tema skaitykite:

Pagrindinė kliūtis kelyje į laimę

Kodėl gyvenimas toks sunkus?

Gyva Aukštesniojo pasaulio kopija

Komentarų nėra

Komentarai


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/kabala/domains/laitman.lt/public_html/wp-content/themes/disciple/comments.php on line 96

Leidžiamos HTML žymės: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>