Kartu gyventi lengviau nei vienam

Auklėjimas, vaikai, Krizė, globalizacija

Klausimas. Statistiniai tyrimai rodo, kad žmogus, turintis daugiau draugų, turi daugiau galimybių jaustis laimingas. Kodėl taip yra?
Atsakymas. Atrodytų, draugai turėtų atnešti man dar daugiau nemalonumų nei laimės. Juk jie perduoda man savo nuotaiką ir aš išgyvenu dėl visko, kas su jais vyksta: ir gera, ir bloga. Todėl nuo jų turėčiau būti labiau sudirgęs, juk paprastai žmogus turi daugiau problemų nei džiaugsmo.
Tačiau tiesa ta, kad žmonėms būdinga slėpti savo problemas ir pasakoti apie sėkmę. Todėl man atrodo, kad žmonės gyvena aplinkui normaliai ir sėkmingai. Ir net jei aplinkiniai nelabai laimingi, tai bendra nelaimė yra ne tokia jau baisi. Aš matau, kad kitus kamuoja tokios pačios problemos kaip mane ir jau nelyginu savo būsenos su savo laimės idealu.
Man aišku, kad man nėra blogiau nei kitiems, ir toks gyvenimas. Aš tai priimu kaip svarbiausią dalyką, sumažindamas savo standartus iki bendro lygio, kuris priimtinas visuomenėje. Ir, be to, aš matau, kad prekybos ir gamybos kompanijos kuria sistemas, kurios kiekvienam palengvina gyvenimą. Tuo tikslu mes ir vienijamės statydami miestus, fabrikus. Visiems kartu mums lengviau išgyventi šiame pasaulyje, turime didesnes galimybes gauti malonumą iš šio gyvenimo nei kiekvienas pavieniui. Žmogui, gyvenančiam atsiskyrėlio gyvenimą miške, būtų labai sunku egzistuoti, jei apskritai jis galėtų išgyventi.
Akivaizdu, kad ryšys tarp visų mums yra naudingas. Jei kyla problemų, tai jos tampa bendros ir padalijamos visiems. Gyvendami visuomenėje, mes mokomės vieni iš kitų, imame pavyzdį iš kitų. Todėl kuo aš labiau įsitraukiu į visuomenę, tuo didesnį palaikymą, stabilumo pojūtį iš jos galiu gauti.
Viskas, kas bloga ir gera, vyksta gyvenime ir galiausiai išsilygina. Nepaisant to, kad visuomenė gali suteikti man daugiau problemų nei gėrio, tai bus tokios pačios problemos kaip visų kitų ir todėl aš su tuo sutiksiu.

Iš 2013 m. spalio 17 d. 242-ojo pokalbio apie naująjį gyvenimą

Daugiau šia tema skaitykite:

„Kiemas“ visai žmonijai

Kur slepiasi laimė?

Vaistas nuo depresijos – ryšys su kitais žmonėmis

Komentarų nėra

Komentarai


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/kabala/domains/laitman.lt/public_html/wp-content/themes/disciple/comments.php on line 96

Leidžiamos HTML žymės: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>