Racionalus vartojimas harmoningoje visuomenėje

Ekonomika ir pinigai, Krizė, globalizacija

Viskas prasideda nuo švietimo, taip pat ir nauja ekonomika. O ekonomistai nori pasilikti senąjį metodą ir gyventi kaip anksčiau, nekeisdami žmonių. Deja, taip neištaisysime ekonomikos krizės.
Visų pirma reikia išauklėti žmogų ir paruošti jį naujam žmonijos vystymosi etapui: gyvenimui harmoningoje visuomenėje, kur kiekvienas gauna, kas būtina gyvenimui, racionalu. Turime sutikti su racionaliuoju vartojimu, tada visa visuomenė pasieks pusiausvyrą.
Ekonomikos vystymasis neturi susitelkti į tai, kad šiandien būtų 500 sūrio rūšių, o rytoj prisidėtų dar 200. Mūsų gyvenimas turi būti racionalus. O racionalus vartojimas toks, kai mums nereikia nieko nebūtino, kad teiktume sau, visuomenei, šeimai, visam savo gyvenimui maksimalią naudą.
Tai nereiškia, kad reikia išpumpuoti iš gamtos visus išteklius ir įpareigoti žmogų dirbti iki senatvės daugybę valandų per dieną, griaunant visą jo gyvenimą. Žmogus turi turėti laisvo laiko, laiko auklėti vaikus.
Mažyliai neturi būti palikti vaikų įstaigose nuo 7 ryto iki pat vakaro, nematydami tėvų. Kai tėvai pasiima vaikus vakare namo, jie jau nebeturi jėgų ir laiko su jais užsiiminėti.
Komentaras. Bet žmogus nesijaučia nelaimingas. Statistinės apklausos rodo, kad daugelis žmonių patenkinti savo gyvenimu.
Atsakymas. Žmogus nėra mokomas tikėtis kažko kito, nežino kitokio gyvenimo. Jis yra suklaidintas ir gyvena taip, kaip jį išmokė, o iš to gaunami gražūs statistiniai grafikai. Bet mes kalbame apie gyvenimo esmę!
Pasaulis vis giliau grimzta į krizę, tad greit prieisime tokią betvarkę, kad ekonomistai nebegalės veikti senaisiais metodais. Prieš 100 metų žmonės dirbdavo po 10-12 valandų per dieną ir šiandien – lygiai tas pats, nors turime didžiulę technologijų pažangą.
Kaip žmogus gali būti laimingas nuo tokio gyvenimo? Tiesiog anksčiau jis dirbo prie staklių, o dabar – prie kompiuterio, bet gyvenime niekas nepasikeitė. Vyras visą gyvenimą būdavo darbe ir nematydavo vaikų, bet bent jau žmona būdavo namie. Šiandien ir moterys priverstos dirbti visą dieną.
Komentaras. Šiuolaikiniam žmogui darbas labai svarbus. Jei merginos klausia, kas jos jaunikis, tai ji atsako, kuo jis dirba. Kiekvienas vertina save pagal pareigas ir uždarbį.
Atsakymas. Tai aplinkos poveikio žmogui pasekmė: holivudinių filmų, reklamos. Pro tokios aplinkos suformuotus akinius žmogus pradeda žvelgti į gyvenimą.
Mes neauklėjame žmogaus, tik duodame žaislų: mobiliųjų telefonų, kompiuterių ir darome iš jų vartotojus, kad padėtų vystyti ekonomiką. Žmonės tik dirba ir perka, padėdami kažkam praturtėti.
Komentaras. Bet žmogus nežino, kas yra tas racionalus vartojimas!
Atsakymas. Todėl, visų pirma, būtinas švietimas. Nieko daugiau nereikia keisti – tik auklėti žmones ir pradėti – nuo ekonomistų.

Iš 2015 m. gegužės 24 d. TV programos „Sprendimas“

Daugiau šia tema skaitykite:

Optimalioji ekonomika

Pusiausvyros ekonomika

Harmonija, kurią kuriame mes patys

Komentarų nėra

Komentarai


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/kabala/domains/laitman.lt/public_html/wp-content/themes/disciple/comments.php on line 96

Leidžiamos HTML žymės: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>