Vidurinis kelias auklėjant vaikus

Auklėjimas, vaikai

Klausimas. Tėvai, kurie nesukuria tinkamos aplinkos savo vaikui, neaiškina jam, kas vyksta išoriniame pasaulyje, t. y. nėra tarpininkai tarp vaiko ir šio pasaulio, – tokie tėvai padeda ar kenkia vaikui?
Atsakymas. Jeigu aš įspraudžiu vaiką į labai griežtus rėmus, uždedu jam „pavalkus“, įkinkau į „ienas“ ir tik tokiu būdu rodau, kaip reikia veikti, šitaip neleidžiu jam vystytis.
Jis išauga labai ribotas žmogus, atlieka tik tai, ko iš jo reikalaujama, o visa kita jam nerūpi – tegu palieka visi jį ramybėje.
O jeigu aš palieku jį vakuume, nenustatau jokių taisyklių, jis tampa dar nelaimingesnis, kadangi ieško, ką daryti. Šiuo atveju jis yra veikiamas vidinių protrūkių ir pasiduoda giliai glūdinčių impulsų įtakai, kurie kiekviename amžiaus tarpsnyje pasireiškia negatyviais poelgiais ir jų pasekmėmis.
Todėl nei pirmas, nei antras kelias nėra geri. Turi būti vidurinis kelias, kai aš vaikui pateikiu teisingas nuostatas, aiškinu, kas ir kam reikalinga, rodau pavyzdžius. Jis tėvus mato kaip pavyzdį to, ko mes iš jo reikalaujame.
Maža to, teisingoje visuomenėje šį pavyzdį rodo ne tik tėvai, bet ir aplinkiniai – kaimynai, giminės, mokykla, draugai. Todėl, nori to ar ne, vaikas stengiasi įkūnyti tai, ką mato aplinkui.

Iš 2015 m. liepos 9 d. TV laidos „Paskutinioji karta“, Nr. 14

Daugiau šia tema skaitykite:

Auklėjimas: ar žino vaikas, kas jam yra gerai?

Leiskite vaikams rinktis

Jaunųjų tėvų mokykla

Komentarų nėra

Komentarai


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/kabala/domains/laitman.lt/public_html/wp-content/themes/disciple/comments.php on line 96

Leidžiamos HTML žymės: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>