2015 m. simbolis: žmogus su ginklu

Krizė, globalizacija

Klausimas. Kodėl būtent dabar kyla tokia problema dėl ginkluoto terorizmo, juk ginklai žmogų lydi per visą istoriją?
Atsakymas. Esmė ne ginklai, o žmogus, kuris ima ginklą į rankas ir jį naudoja.
Klausimas. Anksčiau karai vykdavo tarp šalių. Kodėl mūsų laikais atsiranda neorganizuotas terorizmas, piratavimas? Kiekvienas, turintis kokią nors idėją, staiga pradeda ją piršti jėga, laikydamas ginklą rankose.
Atsakymas. Laukiniuose vakaruose irgi kažkada vyko kova tarp ginkluotų grupių. Šiandieninių milijardierių turtas suteptas krauju. Dabar jau niekas nežino, kiek žmonių buvo nužudyta.
Nūnai mūsų padėtis tokia, kad kiekvienas paprastas pilietis, gyvenantis normalioje, civilizuotoje šalyje, netenka pagrindo po kojomis. Mes vienu metu iš karto netekome kelių gyvenimo orientyrų.
Neaišku, dėl ko gyvenu, juk griūna visi pagrindai: šeima, vaikai, darbas, namai. Nebėra motyvacijos plėtoti mokslą, technologijas, kultūrą. Žmonija jaučia, kad atsimušė į sieną ir toliau nėra kur judėti.
Sugriuvo valdžios institucija. Anksčiau buvo monarchija: karaliai ir jų ministrai. Juos pakeitė stiprūs parlamentai. Mūsų laikais į valdžią ateina atsitiktiniai žmonės, kurie vagia ir daro tai, kas jiems šauna į galvą.
Karaliui nereikėjo vogti iš savęs paties – visa šalis jam priklausė,  dėl to šalis stiprėdavo, juk karalius rūpindavosi jos gerove. Pirmieji parlamentai taip pat buvo stipriai kontroliuojami. Šiandien į valdžią ateina grupuotės, besirūpinančios tik savo asmeniniais interesais ir prekiaujančios privilegijomis. Vyriausybė virto tokia pačia priemone gauti pinigų, kaip ir bet kuri pramonė šaka.
Paprastas pilietis jaučiasi visiškai nesaugus. Netgi profsąjunga, turinti ginti darbuotojus, siekia tik savo asmeninių interesų. Tampa aišku, kad visi ankstesni žmonijos institutai nustojo veikti.

Iš 2015 m. gruodžio 22 d. pokalbių laidos „Naujas gyvenimas“, Nr. 664

Komentarų nėra

Komentarai


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/kabala/domains/laitman.lt/public_html/wp-content/themes/disciple/comments.php on line 96

Leidžiamos HTML žymės: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>