Skandalas su „Panamos sąrašais“

Ekonomika ir pinigai, Izraelis šiandien, Krizė, globalizacija

Klausimas. Iš pačio slapčiausio Panamos juridinio biuro nutekėjo vienuolika milijonų dokumentų.
Paaiškėjo, kad kieti verslininkai ir milijardieriai plovė pinigus ir nemokėjo mokesčių. Septyniasdešimt du iš jų esami ar buvę vyriausybių vadovai. Pasirodo, šiose machinacijose dalyvavo 600 Izraelio kompanijų, 850 izraeliečių. Kaip jūs manote, juos teis?
Atsakymas. Neįsivaizduoju, kas juos teis!
Kas beatsitiktų, bankų ir vyriausybių vadovai turi dideles paslėptas sąskaitas, kurios įformintos vaikų, anūkų vardu, ir nieko negalima padaryti. Prie nieko neprisikabinsi.
Pašalins pora smulkių susikompromitavusių ministrų, atims pinigus, ir tiek.
Komentaras. Bet mes turime prezidentą, buvusį Izraelio ministrą pirmininką.
Atsakymas. Izraelyje kol kas vyriausybė nesusiliejo su oligarchais taip, kad vienas kitą dengtų. Ir net jei esi mano politinis ar ekonominis priešininkas, tarp mūsų yra privatus susitarimas ir tam tikros sritys, į kurias nei aš, nei tu nesikišame.
Pas mus tai dar nenusistovėjo, todėl valstybėje tiek daug skandalų. Tačiau palaipsniui tai baigsis.
Kai aš prieš 40 metų atvykau į šalį, nebuvo nė kalbos apie tai, kad kažkam duotum kyšį – tai buvo neįmanomas dalykas! Tačiau po 40 metų tapome tokie pat, kaip visas pasaulis.
Galų gale visa tai atves pasaulį prie suvokimo, kad turime atsikratyti savo egoizmo, pakilti virš jo. Juk 60 ar 70 procentų to, ką uždirbame, naudojama blogiems reikalams, tarsi krenta į juodąją skylę ir neatneša jokios naudos.
Jeigu visa tai atsiskleistų tarp mūsų: kiek žmonija uždirba, kiek tai duoda naudos ir kiek atneša žalos, tai paaiškėtų, kad žala sudaro 90 procentų.
Klausimas. Ar pinigai turi dvasinę šaknį?
Atsakymas. Pinigai – tai norų danga. Jeigu aš tinkamai dirbu su savo noru, t.y. naudojuosi geriems tikslams, tada toks noras yra padengtas ekranu, vadinamu „kesef“ (sidabras), „kisuf“– pinigai.
Mūsų pasaulyje šios savybės šaka – sidabras. O auksas – tai kenksmingas metalas, kuris simbolizuoja godumą – egoizmą. Auksas – Malchut, sidabras – Bina.
Klausimas. Godumas pražudys žmoniją?
Atsakymas. Kažkada jis padės suvokti egoizmo blogį ir žmonija turės jo atsikratyti.
Klausimas. Taigi, mes negalėsime nubausti pasaulio valdovų? Ar yra kokia nors bausmė?
Atsakymas. Nėra jokios bausmės. Mes dirbame vienoje egoistinėje sistemoje, todėl tas, kuris aukščiau, tas daro viską, ką nori. Pastatyk į jo vietą kitą ir jis darys tą patį.
Klausimas. Taigi, išeities nėra?
Atsakymas. Išeitis – auklėjimas. Priverstinis visų valdančiųjų auklėjimas.

Iš 2016 m. balandžio 4 d. TV programos „Naujienos su Michaeliu Laitmanu“

Daugiau šia tema skaitykite:

Turtuolio noras

Greitai kiekvienas norės turėti atskirą planetą

Pasaulinio egoizmo viršūnėje

Komentarų nėra

Komentarai


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/kabala/domains/laitman.lt/public_html/wp-content/themes/disciple/comments.php on line 96

Leidžiamos HTML žymės: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>