Kabala – ne filosofija

Kabala ir religija

Klausimas. Garsus Indijos mąstytojas Džidu Krišnamurtis manė, kad mokykloje turėtų mokyti meilės, požiūrio į gyvenimą kaip į bendrą visumą.
Jis sakė: „Mes gaminame tarsi pagal šabloną tokią žmogiškąją būtybę, kuriai svarbiausias gyvenime dalykas yra savisaugos siekis, tapimas įžymybe arba tiesiog nerūpestingas laiko leidimas. Dėl ko mes gyvename? Už ką kovojame?“
Koks kabalos požiūris į tai?
Atsakymas. Kabalos požiūris į filosofavimą apie draugystę ir meilę yra teigiamas. Bet taip pat ji kelia klausimą: „kokiu būdu jūs tai realizuojate?“ Štai kur rimta problema!
Bet kuris žmogus pasaulyje pasakys: „Draugystė? – Puiku! Meilė tarp žmonių? – Nuostabu! Padėti vieni kitiems? – Būtina!“ O kaip tą padaryti, jei mūsų visiškai kita prigimtis, jei aš kaip vilkas žiūriu į visus ir svarstau, kaip pagriebus kitus už gerklės?
Taip veikia mūsų egoistinė prigimtis! Ji galvoja tik apie tai, kad būtybei, kurioje veikia subjektyvus egoizmas, kuo patogiau jaustis.
Todėl svarbiausia problema yra, kaip tai įgyvendinti. O kur gausime jėgos susidoroti su egoizmu?
Jeigu suprasčiau, kad egoizmas – tai blogis, tai galėčiau kažkaip sutikti su tuo. Bet nematau alternatyvos, kaip, pavyzdžiui, sugebėsiu perdirbti egoizmą į gėrį kitiems, o per kitus – sau ir t.t. Kaip? Nežinau! Nesugebu! Kartais mėginu elgtis gerai, bet man nuo to tik blogiau.
Tam būtina Aukštesnioji jėga – jėga virš mūsų prigimties, aukščiau egoizmo. Jeigu aptikčiau ją gamtoje arba sugebėčiau kažkur gauti, prisišaukti, tada jau būtų apie ką kalbėti. O jei ne – tai visi puikūs projektai – beverčiai.
Komentaras. Nors yra daugybė indų mąstytojų filosofijų apie meilę ir draugystę, Indijoje egzistuoja neliečiamųjų kasta.
Atsakymas. Jie visiškai ramiai gyvena šalia vieni kitų. Neįmanoma įsivaizduoti, kad tautoje, kalbančioje apie meilę, yra tokių žmonių, kuriuos liesti uždrausta! Iki kokio psichologinio lygmens gali egzistuoti tokia priešprieša tarp jų?! Iš kur tai atėjo, jei visas jų religijos pamatas – meilė ir užuojauta?! Kur ta meilė ir ta užuojauta?
Patvirtinimui – visas spektras atskirčių tarp žmonių: kastos, bendruomenės, šeimos, klanai . Pagal tokią visuomenę aiškiai matyti, kokios tuščios ir saldžios gali būti kalbos apie meilę ir draugystę.
Taip pat ir su budizmu. Tai kažkas visiškai negyva: sėdėk ir gilinkis į save. Kur čia žmogaus kūryba? Viduje? Paieškos savyje nieko neduos, tik atves prie klaidingų žmogaus pakeitimo filosofijų ir psichologinių metodikų. Ego niekaip nepakeisi!
Jis liks toks pats, nebent ateis išorinė jėga, vadinama Aukštesniąja šviesa, ir pradės sistemingai jį taisyti pagal Šviesos pritraukimo metodiką. Visa viltis tik ta.

Iš 2016 m. birželio 19 d. TV programos „Naujienos su Michaeliu Laitmanu“

Daugiau šia tema skaitykite:

Kabala, kiti mokslai, religija ir filosofija

Pasaulinio egoizmo viršūnėje

Tikslas – meilė artimui

Komentarų nėra

Komentarai


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/kabala/domains/laitman.lt/public_html/wp-content/themes/disciple/comments.php on line 96

Leidžiamos HTML žymės: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>