2016 metų rezultatai: ekonomika

Ekonomika ir pinigai, Krizė, globalizacija

Klausimas. 2016 m. nebuvo lengvi pasaulinei ekonomikai, bet pasaulis šiaip ne taip išgyveno. Viskas prasidėjo nuo didelės dramos Kinijoje ir nuogąstavimų, kad ji nustos klestėti ir nugarmės į prarają, paskui save nusitempdama visą pasaulį.
Vėliau dramatišką situaciją Europoje sukėlė balsavimas dėl „Brexit“. Niekas nesuprato jo pasekmių, baiminosi tik didelių bankų griūties ir visos bankų sistemos žlugimo. Dramatiški įvykiai sekė vienas po kito.
Bet, iš kitos pusės, nepaisant visų ekonominių sukrėtimų ir pojūčio, kad dabartinė metodika išsisėmė, ekonomikos požiūriu 2016 m. buvo neblogi. Pasaulinė ekonomika įveikė krizę, sumažėjo nedarbas.
Mes šiek tiek sušvelninome ligos simptomus, neliesdami jos pagrindo, ir taip ištempėme dar vienerius metus. Kaip paaiškintumėte, kad kasmet atrodo, jog dabartiniam ekonomikos modeliui atėjo galas, bet pasaulis pagal jį metai po metų toliau gyvena, ir niekas nesikeičia?
Atsakymas. Tai įrodymas, kad ekonomistai nieko negali pakeisti. Jiems tik atrodo, kad savo manipuliacijomis biržose ir bankuose lemia pasaulio egzistavimą. Pasaulis gyvuos ir toliau, nes problema – ne ekonomika, o žmonių tarpusavio santykiai.
Todėl nemanau, kad reikėtų krimstis dėl ekonomikos. Gal bus dar viena griūtis kaip 2008 m. arba pasaulinė 20–30 procentų devalvacija – na ir kas? Bankai pavogs iš vargingai gyvenančių dar keletą milijardų ir padengs savo trūkumus.
Klausimas. Ekonomistai sako, kad modelis, paremtas pelnu, darosi neefektyvus visame pasaulyje. Gyvenimo trukmė ilgėja, smarkiai mažėja darbo vietų, robotai išstumia mus į pensiją. Bet jokių realių šių problemų sprendimų nėra. Jau svarstoma dėl garantuotų universalių pajamų įvedimo. Kur gi ritasi pasaulis?
Atsakymas. Į visa tai ekonomistams teks atsižvelgti ir tai taps naujosios ekonomikos dalimi.
Klausimas. Kodėl po Donaldo Trumpo išrinkimo JAV prezidentu tiek daug žmonių nusiteikę optimistiškai ir tikisi teigiamų pokyčių?
Atsakymas. Todėl, kad D. Trumpas – žmogus, išmanantis verslą. Jis moka tvarkyti reikalus ir į pasaulį žvelgia kaip į savo asmeninį verslą.
Ekonomistai šaukia, kad visame pasaulyje ekonomika stovi ant bedugnės krašto, tačiau niekas nenori rūpintis visu pasauliu. Ekonomika visame pasaulyje tapo integrali. O jie negali veikti drauge, negeba žiūrėti į visą pasaulį kaip į savo namus, savo šeimą, vieną šalį, vieną sociumą ir rūpintis juo kaip pridera.
Vietoj to prasideda smulkūs išskaičiavimai: „Aš čia, o tu – ten“, bet tai jau nebeveikia. Atsiranda prieštaravimas: iš vienos pusės, ekonomika visame pasaulyje jau turi tapti bendra, o iš kitos – ekonomistai nesugeba taip globaliai mąstyti.
Vadinasi, problema – ekonomistai: kaip juos paversti žmonėmis, plačiau žvelgiančiais į pasaulį, o ne tik į savo kišenę. Kitaip jie rytoj praras ir savo kišenės turinį.
Klausimas. 2016 m. stebėjome visos valstybės (Venesuelos) ekonominį žlugimą, valiutos denominaciją ir kupiūrų išėmimą iš apyvartos (Indijoje), ekonomines Graikijos problemas. Kaip tai paveiks žmones?
Atsakymas. Tai bus smūgis visiems, net milijardieriams, kurie staiga pamatys, kad iš jų milijardų nieko neliko. Jei Amerikos valstybės skola tokia didelė, tai kuo ją galima padengti? Jei dabar reikėtų padengti šią skolą, tai kiek po to liktų pasaulyje milijardų?
Komentaras. Amerikos skolos neįmanoma padengti, niekas to ir nereikalauja. Kol kas visi tiki Amerikos doleriu, neprašo skolos apmokėjimo.
Atsakymas. Bet subalansavus ekonomiką ir nurašius skolas, dolerio vertė tikriausiai tesiektų 50 centų ar mažiau. Kitaip tariant – visa tai tėra fikcija.
Klausimas. Ar verslininko D. Trumpo atėjimas į valdžią pagreitins išsitaisymo procesą ir blogio suvokimą ar sulėtins?
Atsakymas. Manau, kad D. Trumpas norės viską sutvarkyti. Juk jis supranta, kad šiuolaikiniame pasaulyje visi priklauso vieni nuo kitų: Kinija, Indija, JAV, Brazilija, Rusija… Tai labai platus ekonominis tinklas, nuo kurio niekas negali atitrūkti.
Klausimas. Bet jeigu aš – Džonas iš Viskonsino, o D. Trumpas viską sutvarkys, tai neturėsiu jokios motyvacijos keisti savo gyvenimą? O juk kalbėjome apie išsitaisymo procesą ir blogio suvokimą, apie perėjimą prie naujų santykių, naujos ekonomikos?
Atsakymas. Džonas iš Viskonsino ir neturi keistis – keistis turi Chaimas iš Jeruzalės. Chaimas ir Sara iš Jeruzalės privalo pasikeisti, o tada Džonas iš Viskonsino taip pat pasikeis, ir Fricas iš Berlyno, ir Džekas iš Londono irgi.
Viskas priklausys nuo to, kaip D. Trumpas spaus Izraelį, kad šis pagaliau pradėtų dvasinį išsitaisymą. Dvasinis išsitaisymas turi vykti Izraelyje, finansinis išsitaisymas – Amerikoje, štai tuomet viskas susitvarkys.

Daugiau šia tema skaitykite:

2016-ieji: nauja tendencija

Bendrojo vartojimo ekonomika

Senojo pasaulio atgimimo link

Komentarų nėra

Komentarai


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/kabala/domains/laitman.lt/public_html/wp-content/themes/disciple/comments.php on line 96

Leidžiamos HTML žymės: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>