2016 metų išdavos: Europa

Krizė, globalizacija

Klausimas. 2016-ieji Europai buvo didelių sukrėtimų metai. Didžiojoje Britanijoje įvyko referendumas „Brexit“, kuriame buvo nuspręsta išeiti iš ES, po jo atsistatydino Britanijos premjeras Cameron.
Italijos premjeras Renci atsistatydino po to, kai liaudis referendume nepalaikė vyriausybės pasiūlymų. Mes susiduriame su nauja pasauline tvarka ar nauja tvarka Europoje?
Atsakymas. Tai akivaizdu: pasaulis nusivylė neoliberalizmu. Europos Sąjunga buvo ne tautų susivienijimas, o bankų, pramonės ir viso pasaulio milijardierių sąjunga. Finansininkų tarpusavio ryšys buvo deklaruojamas kaip ryšys tarp visų.
Iš tiesų, nebuvo jokio ryšio. Oligarchai nupirko žiniasklaidą, ir ji per pastaruosius dvidešimt metų praplovė smegenis visai žmonijai taip, kad ši nežino, kur yra. Jie laiko savo rankose vyriausybes ir armiją. O žmonės, kurie nepriklauso šiam finansiniam elitui, yra tiesiog kvailinami. Todėl pasaulis yra tokios blogos būsenos.
Viena vertus, žmonių bendruomenė vystosi ta linkme, kuria veda valdančioji viršūnė. Kita vertus, pasaulis vystosi natūraliai, pagal gamtos programą. Ir skirtumas tarp šių dviejų trajektorijų yra toks milžiniškas, kad to neįmanoma atlaikyti. Tada ši būsena sprogsta – įvyksta revoliucija arba karas, kad kaip nors įsivyrautų tvarka.
Šiandien pasaulyje vyksta tokia revoliucija. Bet ji jau ne vietinė, kaip kažkada buvo Prancūzijoje, Anglijoje, Vokietijoje, t. y. ne kultūrinė, politinė ar pramoninė, o globali, apimanti visą pasaulį, nes visas pasaulis susijęs.
Aš manau, kad visoje Europoje keisis vyriausybės, vyks ir gilesnių pasikeitimų. Pasaulis privalo  atitikti gamtą. Ir jei jis smarkiai vėluoja, tai pusiausvyra pasiekiama pilietiniu ar pasauliniu karu.

Daugiau šia tema skaitykite:

2016 metų rezultata: pasaulis ieško naujų kelių

2016 metų rezultatai: ekonomika

2016-ieji: nauja tendencija

Komentarų nėra

Komentarai


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/kabala/domains/laitman.lt/public_html/wp-content/themes/disciple/comments.php on line 96

Leidžiamos HTML žymės: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>