Laisvė ar iliuzija?

Valios laisvė

каббалист Михаэль ЛайтманKlausimas. Yra labai mažai tyrimų laisvos valios tema. Tikriausiai todėl, kad neverta į tai investuoti, juk jei mokslininkai atras, kad mes nelaisvi, tai ką su tuo daryti? Iš visų tyrimų turi būti kažkokios naudos, o iš šito jokios naudos nebus.
Jūs manote, kad kažkada bus galima besimokantiems mokykloje, universitete įrodinėti, kad žmogus nelaisvas?
Atsakymas. Nėra ką įrodinėti. Čia ir taip viskas aišku. Kur žmogus laisvas? Tu nežinai, kas įvyks kitą akimirką: kas bus, tas bus. Taigi, tu jau nelaisvas, – tai pirma.
Antra, ar tu nustatei tą momentą, kuriame egzistuoji? Irgi ne. Tą gyvenimą, kurį nugyvenai iki šios dienos, tu pragyvenai automatiškai: atsitiko, kas atsitiko, tu nieko negalėjai padaryti, taip nutiko. Kur gi ta laisvė?
Todėl, apsiribodami tam tikrais rėmais, sakome, kad esame laisvi. O į platesnius rėmus, kurie mums duoda viską, mes nekreipiame dėmesio. Taigi turime laisvės iliuziją. Mes esame kalėjime, bet jis mūsų nevaržo. Nejausdami suvaržymų, galime gyventi.
Yra žmonių, kurie, jausdami šiuos rėmus, sako: „Aš negaliu“.
Rusijoje buvo daug žmonių, kurie iš jos niekur neišvažiuodavo. Tačiau mane tai slėgė, smaugė: kodėl aš negaliu niekur išvažiuoti, pamatyti pasaulį, kažką nuveikti? Ilgą laiką man neleido išvykti, o paskui išvažiavau. Ir ką gi aš pamačiau? Bet būtent kalėjimo pojūtis mane slėgė.
Šiandien visi turi galimybę išvažiuoti, pakeliauti, grįžti, tačiau daugeliui to nereikia. Žmogus nemato išorinių rėmų, kuriuose egzistuoja, tad jie jam nėra kalėjimas.
O yra žmonių, kurie gyvena ir jaučia, kad visas šis pasaulis, visa Visata – kalėjimas. Vystydamiesi jie jaučia, kad tai juos slegia, tarsi sienos siaurėja ir siaurėja ir jie negali kvėpuoti, privalo išeiti už šio pasaulio ribų.

Iš 2017 m. liepos 2 d. pamokos rusų kalba

Daugiau šia tema skaitykite:

Kur slypi valios laisvė?

Kam žmogui duota laisvės iliuzija

Kaip tapti laisvam?

Komentarų nėra

Komentarai


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/kabala/domains/laitman.lt/public_html/wp-content/themes/disciple/comments.php on line 96

Leidžiamos HTML žymės: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>