Ateities mokykla

Auklėjimas, vaikai

каббалист Михаэль ЛайтманKomentaras. Kosminės įmonės ,,SpaceX“ vadovas Ilonas Maskas mano, kad ,,abstrakčių matematikos užduočių ir lygčių sprendimas neatneša konkrečios naudos, mokiniai nesupranta, kam to reikia“.
Vietoje to jis mokiniams siūlo ,,mokytis matematikos ir fizikos koncepcijų praktiškai, pavyzdžiui, išardyti variklį ar konstruoti palydovą“.
Jo nuomone, ,,palydovo projektavimas ir variklio surinkimas leis pakankamai gerai įsivaizduoti, kas yra matematika ir fizika, o mokėjimas naudotis veržlių raktu ir atsuktuvu teiks praktinės naudos“.
Atsakymas. Tikrai, su juo visiškai sutinku. Teorijos mokymasis naudos neduoda.
Komentaras. Tačiau mes patys to mokėmės teoriškai…
Atsakymas. Kokia gi iš to nauda? Mokiausi metalotyros ir kitų dalykų, o kas iš to? Jeigu nėra praktikos, jokios iš to naudos. Manau, be praktikos technikos neįsisavinsi. O teorija yra teorija… Pavyzdžiui, matematika – tai teorija, nieko nepadarysi, tačiau tai ne mokslas – tai kalba.
Manau, kad būtina duoti mokiniams grupines užduotis, ir tegu galvoja, trinasi tarpusavyje, – tai labai gerai. Jie pradės kaišioti nosį visur, gilintis. Šiandien jie žino, kaip atsiversti ,,Google“ ir taip toliau, kaip gauti žinių iš interneto.
Klausimas. Kodėl manote, kad tai turi vykti grupėje? Maskas apie tai neužsimena.
Atsakymas. Būtinai turi būti grupinis veiksmas: šiandien viskas tik tokia forma veikia, nes pasaulis priėjo būseną, kai reikia burtis į grupes. Vienas žmogus ne tik nieko negalės padaryti, bet ir nespės, – jau ne ta mintis, ne tas priėjimas.
Klausimas. Grupinio veiksmo dalyviai sujungs savo mokėjimus ir talentus?
Atsakymas. Jie privalės susikurti tarpusavyje ryšį ir susiburti su skirtingomis savybėmis.
Prisimenu, kad dar studentaudami laboratorinį darbą darėme grupėje, susidedančioje iš kelių žmonių, kad greičiau priduotume. Kažkuris rašė atsakymą, kurį reikėjo priduoti per dvi valandas, kitas padėjo ieškoti teorijos, o aš rinkau pačią mašiną, jungiau laidus. Man tai buvo lengva. Neįtikėtina, kaip gerai sekėsi darbas! Kiekvienas buvo savo vietoje, veikėme kaip kolektyvas.
Klausimas. Sakote, kad gali būti tokių mokyklų dabar ir ateityje?
Atsakymas. Taip, manau, kad tai labai geras dalykas. Mes juk mokome vaikus ne mokslo atradimų, o to, kas jau egzistuoja gyvenime. Dėl to reikia specialiai duoti tokias mašinas, įrankius – viską, ko reikia, kad mokytųsi pažinti gamtos elementus.

Komentarų nėra

Komentarai


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/kabala/domains/laitman.lt/public_html/wp-content/themes/disciple/comments.php on line 96

Leidžiamos HTML žymės: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>