Evoliucijos siurprizai, II dalis

Egoizmo vystymasis, Krizė, globalizacija

каббалист Михаэль ЛайтманKlausimas. Kokie pakitimai įvyks su žmogumi artimiausioje ateityje? Jūs sakote, kad mūsų laukia ryškus evoliucijos šuolis?
Atsakymas. Materialaus lygmens evoliucija jau pabaigta. Dabar visi pokyčiai vyks žmoguje, kuris vystosi bendruomenėje. Tai jutiminis ir intelektinis vystymasis, ir mūsų laukia staigus perėjimas.
Juk šis vystymasis vyksta ne grubioje, inertiškoje materijoje, o dinamiškuose ir lanksčiuose jausmuose bei prote. Ir todėl šis vystymasis vyksta kosminiu greičiu. Pagal įvykusių pokyčių kiekį nė neįmanoma palyginti XX amžiaus su visu ankstesniu laikotarpiu: kiek jame išgyventa revoliucijų, karų, naujų gyvenimo stilių, atradimų moksle ir žmonijos bendruomenėje.
Klausimas. Visa tai buvo praėjusiame amžiuje, o kokia esmė naujo šuolio, laukiančio mūsų artimiausiu metu?
Atsakymas. Visi vystymosi šuoliai, kurie jau buvo ir dar bus, kyla dėl atskleidimo mumyse naujo egoistinio noro, trukdančio mums gyventi, laidojančio mus po savimi.
Mes matome per šiuolaikinių socialinių interneto tinklų pavyzdį: „Facebook“, „Google“ ir pan., kurie, nespėję pasirodyti, jau tapo piktybiškais švietėjais. Mes galėtume džiaugtis virtualiais ryšiais, bet matome, kad šie tinklai ir ryšiai atsisuka prieš mus, naikindami žmonijos bendruomenę.
Melagingos naujienos, kurias kiekvienas laisvas publikuoti, kaip jam šauna į galvą, žlugdo mūsų gyvenimą. Jos sugeba privesti prie karo ir konfliktų tarp žmonių. Apie šį pavojų kalba net patys socialinių tinklų įkūrėjai. Blogio suvokimas, kuriam ankščiau prireikdavo daugelio dešimčių metų, dabar vyksta per kelerius metus. Ši būsena ruošia šuoliui ant kito laiptelio.
Klausimas. Ir į kur mums teks peršokti?
Atsakymas. Mes atskleisime, kad mūsų ryšys vienas su kitu yra blogas. Komunikacija tarp žmonių pagrįsta melu, ir su tuo reikia kažką daryti. Nebėra kur išsiskirstyti, pasitraukti vienam nuo kito, izoliuotis. Arba mums teks pasukti evoliuciją atgal, juk ji atvedė mus prie to, kad mes paprasčiausiai žudome vienas kitą.
Šiandien per sufalsifikuotas naujienas galima sudarkyti visas sistemas: paveikti rinkimų rezultatus, sukelti daugybę problemų. Žmonija gavo tokių galimybių, kad gali lengvai susinaikinti.
Jeigu kažkada cheminio ginklo turėjimas tarnavo kaip sulaikantis faktorius, leidžiantis laikytis „status-kvo“, tai šiandien viskas gerokai sudėtingiau. Melaginga informacija, akimirksniu paplintanti po visą pasaulį, gali suklaidinti žmones ir privesti prie sprogimo.
Todėl kitas žmonijos evoliucijos etapas – tai savojo blogio, nuodijančio gyvenimą, suvokimas. Visos šiuolaikinės technologijos pagrįstos ryšio tarp žmonių vystymu: internetas, masinio informavimo kanalai. O iš kitos pusės, mes nesugebame panaudoti šio ryšio gėriui.
Kažkada žmonės gyveno kaimuose, kur nuo namo iki namo buvo daugiau nei kilometras. Todėl jie netrukdė vienas kitam. O jeigu kaimynai pykosi, tai jie turėjo galimybę išsiskirstyti į skirtingas puses, kaip parašyta apie Abraomą ir Lotą: „Jeigu tu eisi į dešinę, tai aš eisiu į kairę“.
Bet šiandien jau negalime išsiskirstyti į skirtingas puses, mes sujungti interneto voratinkliu, kur galima nužudyti žmogų: apšmeižti jį, pažeminti, papasakoti apie jį bet kokį išsigalvojimą. Jeigu visi užsipuola žmogų, kuris visiškai priklauso nuo masinių informacijos priemonių, nuo kitų žmonių nuomonės apie jį, tai jo belieka tik gailėtis.
Melagingos naujienos geba pridaryti daugybę bėdų. Visi atsimena, kaip neseniai internete išplito informacija apie tai, kad Trumpas pasiruošęs įvesti amerikiečių kariuomenę į Šiaurės Korėją. Bet tai buvo visiškas melas, jis apie tai niekada nekalbėjo.
Tačiau kažkas pasakė, kad girdėjo iš Trumpo tokį pareiškimą, ir ši melaginga naujiena buvo pasigauta ir išplito po visą pasaulį. Tik įsivaizduokite, kas galėjo atsitikti, jeigu Šiaurės Korėjos lyderis būtų paspaudęs mygtuką?
Bus tęsinys…

Iš 2017 m. gruodžio 14 d. 932-ojo pokalbio apie naująjį gyvenimą

Daugiau šia tema skaitykite:

Evoliucijos siurprizai, I dalis

Visa evoliucija – tai egoizmo vystymasis

Evoliucijos tikslo atskleidimo išvakarėse

Komentarų nėra

Komentarai


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/kabala/domains/laitman.lt/public_html/wp-content/themes/disciple/comments.php on line 96

Leidžiamos HTML žymės: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>