Protas kabalos požiūriu

Dvasinis darbas

каббалист Михаэль ЛайтманKlausimas. Kas yra protas kabalos požiūriu? Ar protas yra vienintelis požymis, skiriantis žmones nuo gyvūnų?
Atsakymas. Protas – tai pagalbinis instrumentas, kuris padeda mums atskirti vieną jausmą nuo kito. Protas savaime neegzistuoja. Kadangi yra įvairūs norai ir jų užpildymas, tai tam, kad juos palygintų tarpusavyje, egzistuoja protas. Jis tik aptarnauja jausmus, nustatydamas palyginimo sistemą ir padėdamas mums adaptuotis. Noras yra pirminis, protas – antrinis.
Kuo didesnis žmogaus noras, tuo jo protas labiau išsivystęs, nes jis pastūmėja žmogų atkurti ryšių tinklą. Todėl svarbus ne vienas didelis noras, o daugybė įvairių norų su visais įmanomais užpildymais ir jų palyginimu.
Klausimas. Žmogus gali išvystyti norus?
Atsakymas. Žinoma. Kažkada žmonės buvo tarsi enciklopedijos, užsiiminėjo visais mokslais, menais. Mūsų laikais tai neįmanoma, nes nejudėsime į priekį. Tačiau, iš esmės, jei nesiektume egoistinių aukštumų, tai ir šiandien būtume įvairiapusiškai išsivystę. Kabalos mokslas yra prieš vienpusį vystymąsi, nes visos keturios stadijos mumyse harmoningai susijusios.
#231107

Iš 2018 m. balandžio 1 d. pamokos rusų kalba

Daugiau šia tema skaitykite:

Noras, mintis ir protas

Norų gilinimas

Protas ir jausmai dvasinio vystymosi kelyje

 

Komentarų nėra

Komentarai


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/kabala/domains/laitman.lt/public_html/wp-content/themes/disciple/comments.php on line 96

Leidžiamos HTML žymės: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>