Atsibudome ar tik sapnuojame?

Realybės suvokimas

Klausimas. Kabalistai teigia, kad žmogus, atskleidęs dvasinį pasaulį, supranta, jog visą savo gyvenimą praleido tarsi sapnuodamas. Ką tai reiškia?
Atsakymas. Kartais mums atrodo, kad gyvename lyg sapne. O kartais sapnai būna tokie įtaigūs ir ryškūs, kad paveikia mus labiau, nei įprasto gyvenimo įvykiai. Jie sukelia itin stiprius pojūčius.
Kartais naktį sapnuose tęsiasi dienos įvykiai ir būna sunku atskirti, ar miegi, ar būdrauji.
Klausimas. Tačiau galų gale prabundame!?
Atsakymas. Neaišku, ar iš tikrųjų pabudome, ar tik taip sapnuojame.
Pažvelgę į tikrovę, matome savo ribotumą. Realybę suvokiame penkiais jutimo organais: regėjimo, klausos, uoslės, skonio, lytėjimo – ir viskas! O gal yra dar kokių nors mums nežinomų tikrovės suvokimo būdų?
Neturime net tokio tikrovės suvokimo, koks suteiktas gyvūnams. Pavyzdžiui, šuo jaučia kvapų, o gyvatė šiluminių dėmių pasaulį. Gyvatė mato pasaulį, susidedantį iš šiltų ir šaltų taškelių, tarsi pikselių piešinį ekrane.
Gyvename pasaulyje, kuriame kiekvieną sekundę galima atskleisti ką nors naujo, ir nejaučiame, iš kur tai atsiranda. Visata plečiasi, visas mūsų gyvenimas vystosi – gal tai vyksta pagal kažkokią programą? Juk turėtų būti kūrimo programa?
Matome, kad gamtoje viskas vyksta pagal tikslius, nekintančius dėsnius. O jei mums staiga nutinka koks nors netikėtas įvykis, jis parodo, kad nežinome, iš kur tai atsirado. Tačiau galime neabejoti, kad tai buvo dėsningas kažkokios formulės rezultatas.
Klausimas. O dabar aš sapnuoju ar esu realiame gyvenime?
Atsakymas. To nustatyti neįmanoma.
Klausimas. Bet aplink save matau kambarį, įvairius daiktus, žmones?
Atsakymas. Sapne galėtum matyti ir jausti tą patį. Ir sapnuose, ir iš tikrųjų matome kokį nors vaizdą, bet tuo metu negalime nustatyti, ar jis realus, ar ne.
Tik atsibudę galime pasakyti, kad sapnavome. Bet gyvename šį gyvenimą ir kol kas nepabundame. Šio gyvenimo viduje sapnuojame, kad tai miegame, tai pabundame – ir be šito daugiau nieko nežinome. O gal yra aukštesni miego ir būdravimo lygmenys? Apie juos ir kalba kabalos mokslas.
Žmogus, studijuojantis kabalą, gali praregėti, pakilti į tokį aukštį, kuriame atsiskleis visa tikrovė. Tada jis supras, kad visą praėjusį laiką buvo tarsi sapne.
Šiais laikais, mes, mūsų karta, turime atsibusti ir išsivaduoti iš šios užmaršties, kurioje egzistuojame, nesuprasdami savo gyvenimo tikslo. Kabala suteikia mums metodiką, kuri iš tikrųjų padės atsibusti.

Iš 2015 m. vasario 8 d. radijo stoties 103FM programos

Daugiau šia tema skaitykite:

Šis pasaulis – sapnas sapne, kuris sapne…

Mūsų pasaulis – dvasinio pasaulio šešėlis

Visi pažinimo keliai veda į kabalą

Komentarų nėra

Komentarai


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/kabala/domains/laitman.lt/public_html/wp-content/themes/disciple/comments.php on line 96

Leidžiamos HTML žymės: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>