Laisvė sekti gamtos dėsniais

Valios laisvė

Kad galėtume naudotis žodžio laisve, pirmiausia turime pasirūpinti visuomenės švietimu. Be šito kiekvienas tuščiai šauks iš savo kampo apie kažką savo. Gamta įdiegė mums saviraiškos siekį, kad juo pasinaudotume teisingai.
Žmogus turi suprasti, kam jam suteikta žodžio laisvė ir ką su ja galima keisti. Juk matome, kad kiekvienas, įrodinėdamas savo tiesą ir traukdamas į savo pusę, pasaulyje sukeliame vis daugiau netvarkos. Žinoma, nesiūlau uždrausti žodžio laisvės – tai nebūtų gerai. Žodžio laisvė reikalinga, bet prieš ja naudodamasis žmogus turi gauti tinkamą ugdymą.
Reikia išugdyti žmogų žmoguje, kad jis suprastų, kokia kryptimi turi vystytis visuomenė, kad neprieštarautų gamtos dėsniams ir bendram žmonijos vystymosi procesui.
Tik visa tai žinodamas žmogus galės išreikšti savo nuomonę, turės kuo ją pagrįsti. Jis kreips visuomenę į tą patį tikslą kaip ir gamta, o gamtos nustatytą tikslą bet kuriuo atveju privalome pasiekti.
Visų pirma reikia išsiaiškinti, kur esame laisvi ir kam galime daryti įtaką. Gamta neklausia mūsų norų, vystydama mus evoliucijos keliu. Mūsų uždavinys – surasti parametrą, kurį esame pajėgūs pakeisti.
Tada galėsime tarpusavyje diskutuoti, kokiu būdu jį pakeisti – šį vienintelį parametrą, kurį gamta patikėjo žmonijai. Jei keisime jį teisingai, tai ir vystysimės teisingai, sklandžiai. Būtina tai išsiaiškinti, o ne tik šūkauti, kitaip valios laisvė liks bare, prie alaus bokalo.
Svarbiausia – kas tas žmogus, kuris išsako savo nuomonę visiems. Kuo jis remiasi? Jis užsidegė kokia idėja ir dabar bando tuo įtikinti visus? Visų pirma reikalingas teisingas išsilavinimas, leidžiantis suprasti gamtos, visuomenės dėsnius, žmonijos dabartinę būseną ir tą, į kurią ji turi ateiti.
Tada galėsime svarstyti, kokia forma įmanoma pasiekti šią iš anksto numatytą būseną. Kaip mums visiems kartu, jaučiant atsakomybę, pasiekti šio tikslo, nubrėžto gamtos, geriausiu, trumpiausiu, teisingiausiu ir maloniausiu keliu.

Iš 2015 m. birželio 21 d. 587-ojo pokalbio apie naująjį gyvenimą

Komentarų nėra

Komentarai


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/kabala/domains/laitman.lt/public_html/wp-content/themes/disciple/comments.php on line 96

Leidžiamos HTML žymės: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>