Laisvės beieškant

Valios laisvė

Pasaulinis kongresas „WE!“ Naujajame Džersyje, 3 pamoka

Kabalistai labai stengiasi paaiškinti svarbiausią mūsų darbo momentą – kaip mes prieiname laisvą pasirinkimą.
Jų paaiškinimas prasideda nuo to, kad mes visiškai nelaisvi. Tai tampa aišku iš biologijos, zoologijos, psichologijos, genetikos ir kitų mokslo duomenų. Mes nesame laisvi.
Kiekvienas žmogus gimsta šeimoje, kurios nepasirinko, visuomenėje, kurios nepasirinko, tautoje, kurios nepasirinko, su savybėmis, kurių nepasirinko. Jis mokosi taip pat toje vietoje, kurios nepasirinko. Ir kaip jis galėjo pasirinkti? Šeima, vaikų darželis, mokykla – tai aplinka, kurios veikiamas jis auga.
Itin retai tarsi atsitiktinai žmogus patiria kokį poveikį iš šalies, pavyzdžiui, knygų – ir tuomet vystosi šiek tiek kitaip nei aplinka. Tokių žmonių labai mažai, juos nukreipia iš viršaus.
Visur kitur, kaip Baal Sulamas rašo straipsnyje „Valios laisvė“, aš nesu savarankiškas: kai sėdžiu, valgau, miegu, kalbu… Apskritai, aš – tai ne aš. Viskas įterpta man iš aplinkos, kurios turimi prioritetai verčia mane elgtis būtent taip, net kai būnu vienas. Aš sugėriau iš aplinkos visas vertybes ir alsuoju jomis.
Iš pradžių buvau sėklos lašelis, o visa kita gavau iš aplinkos: iš tėvų, artimųjų, auklėtojų ir mokytojų, draugų, kiemo, miesto ir t. t. Net ir sėklos lašelis buvau ne aš, o paveldo rinkinys, perduotas tėvų.
Vadinasi, žmogus neturi laisvės, nieko nėra, ką galima būtų priskirti jam asmeniškai. Viena vertus, labai sunku su tuo sutikti, o, kita vertus, mokslininkai jau tai atrado ir visiškai su tuo sutinka. Tik žmonių visuomenėje mes vis dar sprendžiam apie žmogų pagal tai, kas jis toks, nors iš tikrųjų jis atstovauja aplinkai, kuri jį nulipdė.
Dvasiniu požiūriu, sąlygos, kuriose esame, apskritai neleidžia kalbėti apie mus kaip tokius. Dvasiniame pasaulyje kiekvieno pradžia sėklos lašelyje, kuris vadinamas „tašku širdyje“. Kai žmogus pajunta šį tašką savyje, jis nukreipiamas į atitinkamą aplinką.

Iš 2011 m. balandžio 1 d. 3-osios paskaitos kongrese „WE!“ Naujajame Džersyje

Daugiau šia tema skaitykite:

Nuo ko prasideda žmogus?

Išvien su Kūrėju

Tokia neapčiuopiama sąvoka − laisvė

Komentarų nėra

Komentarai


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/kabala/domains/laitman.lt/public_html/wp-content/themes/disciple/comments.php on line 96

Leidžiamos HTML žymės: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>